23 juli 2019

Succesvol 1e jaar Audrey Hepburnplein

Focus Filmtheater is inmiddels ruim een jaar gehuisvest in het nieuwe pand aan het Audrey Hepburnplein te Arnhem. In januari maakte het filmtheater de bezoekersaantallen over overgangsjaar 2018 bekend, die ondanks de verhuizing en alles wat daarbij komt kijken al ver boven verwachting uitkwamen*. Nu, na een volledig jaar op de nieuwe locatie, maakt Focus opnieuw de balans op. Wederom zijn de bezoekerscijfers veel hoger dan verwacht: van mei 2018 t/m april 2019 bekeken ruim 137.000 bezoekers een film in het Arnhemse filmtheater, maar liefst 40% meer dan waar rekening mee is gehouden. Focus is blij met het snel groeiende aantal bezoekers en is van plan dit de komende jaren verder uit te bouwen. Met vijf filmzalen, een openluchtzaal op het dak en een eigentijds café-restaurant biedt het nieuwe pand veel mogelijkheden voor een veelzijdige programmering en een divers publiek.

* bijna 111.000 en 32% meer dan verwacht.

Zomerprogramma
Normaal gesproken is de zomer vanwege het mooiere weer een luwe periode voor filmtheaters en bioscopen. Dankzij de unieke dakzaal (en bij langdurige hitte de koele filmzalen) is Focus Filmtheater ook in de zomermaanden voor veel mensen in de omgeving een aantrekkelijke uitgaansgelegenheid. Genoeg reden om ook in de maanden juli en augustus onverminderd in te zetten op een gevarieerd film- en specialsprogramma.

Naast de reguliere filmprogrammering vertoont Focus vanaf zaterdag 20 juli 2019 de hele zomer elke avond een openluchtfilm op het dak. Onder de sterren, met een drankje in je hand en de wind door je haren op groot scherm samen film kijken. Deze zomer zijn in de openlucht onder andere vier films te zien rond het thema ’50 jaar maanlanding’, twee Audrey Hepburn-klassiekers, vier muziekfilms waaronder Blinded by the Light met muziek van Bruce Springsteen, een voorpremière van de nieuwe Woody Allen A Rainy Day in New York, de voetbaldocumentaire Diego Maradona, een verzamelprogramma van korte films én een aantal publieksfavorieten. De perfecte besteding van je zomer(vakantie)! Klik hier voor het gehele openluchtprogramma.

Maar is er meer. Vanaf eind juli vertoont Focus in het kader van de release van Quentin Tarantino’s nieuwe film Once Upon a Time in Hollywood, nog één keer drie van zijn beste werken: Reservoir Dogs, Pulp Fiction en Jackie Brown. Daarnaast is er in augustus en september een speciaal filmprogramma rondom de Franse actrice Isabelle Huppert, zijn er de hele zomer niet uitgebrachte meesterwerken te zien binnen het programma Previously Unreleased én wordt de dakzaal ook gebruikt voor beiaardierconcerten in samenwerking met de Eusebiuskerk.

Na de zomer verwacht Focus onder andere een uitgebreid programma rondom de Slag om Arnhem, een nieuwe klassiekerreeks en een uitgebreid kinderprogramma in de herfstvakantie. Ook starten er in het najaar diverse cursussen, waaronder de succesvolle Cursus Boek & Film, de Filmclub en Screening Sex, over de rol van seks in film. Genoeg om naar uit te kijken, dus! Houd voor het actuele programma de website www.focusarnhem.nl in de gaten.

Focus | Eten + Drinken
Naast Focus Filmtheater is ook het inpandige café-restaurant Focus | Eten + Drinken nu een jaar geopend. Een eigentijdse, centraal gelegen ontmoetingsplek met een creatieve kaart en een groot, zonnig terras aan de Jansbeek. De combinatie van filmtheater en een volwaardige horeca blijkt een welkome aanvulling en leidt tot succesvolle arrangementen als het wekelijkse filmontbijt op zondag en speciale menu’s bij films. Bovendien krijgt Focus | Eten + Drinken ook zichtbaar steeds meer bezoekers die niet naar de film gaan, maar alleen komen voor koffie, borrel, lunch of diner. Het café-restaurant is net gestart met een nieuwe, verrassende kaart en er liggen plannen voor diverse nieuwe arrangementen in het najaar, waaronder een smakelijk equivalent van de Filmclub: de Eetclub. Hierover is binnenkort meer informatie te vinden op www.focusarnhem.nl.

Audrey Hepburnplein
Toen Focus Filmtheater zich een jaar geleden vestigde, was het Audrey Hepburnplein nog volop in ontwikkeling. Na wat opstartproblemen, is Focus blij dat het deze zomer het gehele zomerterras in gebruik kan nemen. Bovendien krijgen de ambities voor de Zuidelijke Binnenstad steeds meer vorm, met de vergevorderde bouw van de appartementen rondom het plein en achter Focus, de groener wordende omgeving en de aantrekkingskracht van de Jansbeek. Daarnaast is het Audrey Hepburnplein het afgelopen jaar het decor geweest voor diverse kunstprojecten, waaronder Ode aan het Varken van kunstenares Jantien Mook, de tentoonstelling Makers van Arnhem van Museum Arnhem, het World Street Painting festival en vanaf 26 juli de reizende tentoonstelling Passie voor Ondernemen van fotograaf Jaap van den Beukel. Gunstige ontwikkelingen die leiden tot een levendig plein en gevulde terrassen, zowel bij Focus als ook bij de omliggende horecazaken.

Overgangsjaar 2018
Onlangs publiceerde Focus het jaarverslag van overgangsjaar 2018; een jaar waarin Focus nog een aantal maanden op de Korenmarkt draaide, verhuisde naar het Audrey Hepburnplein en in korte tijd snel groeide, zowel in programma, als in omzet en bezoekersaantallen. Door de verhuizing was 2018 ook het jaar waarin Focus vrij hoge (maar grotendeels eenmalige) kosten maakte en te kampen had met een aantal gebruikelijke opstartproblemen. Dit was voor een groot deel ingecalculeerd en is niet uitzonderlijk in een transitiejaar. Een verhuizing en schaalvergroting brengen altijd de nodige kosten met zich mee. In de begroting die voor de verhuizing is opgesteld voor ‘overgangsjaar 2018’, was een negatief resultaat reeds voorzien. Het werkelijke negatief resultaat is in 2018 groter dan destijds begroot, maar wordt gedekt door eigen reserves. Dit maakt dat de vermogenspositie van de stichting, evenals daarvoor, gezond is.

Met de Gemeente Arnhem zijn destijds afspraken gemaakt om binnen vijf jaar op een bepaald resultaat uit te komen. Het ziet ernaar uit dat Focus Fillmtheater dit resultaat gaat behalen. Sterker nog, nu het filmtheater een volledig jaar op het Audrey Hepburnplein achter de rug heeft, blijkt dat het op de nieuwe locatie qua omzet en bezoekerscijfers zelfs beter draait dan verwacht. De stijgende lijn van de eerste maanden zet zich voort met maandelijkse bezoekerscijfers die maar liefst 30-40% boven de begroting uitkomen. Omdat een groot deel van de gemaakte kosten incidenteel waren, er inmiddels op verschillende onderdelen beter inzicht is gekregen in de nieuwe situatie en er ook maatregelen getroffen zijn, is het realistisch dat Focus haar resultaten binnen de vooropgestelde doelen weet te behalen.

Zie ook het Jaarverslag 2018.