Vier de Meivakantie met Focus

Vier de Meivakantie met Focus

Bekijk alle films in deze serie

Leuke kids- en coronaproof Focus-tips om de Meivakantie mee door te komen!

AUDREY HEPBURN-WANDELING + FOTOSPEURTOCHT

Ter ere van de bijzondere actrice (en Arnhemmer!) Audrey Hepburn, maakte Focus een Audrey Hepburn-wandelroute door Arnhem met bijbehorende podcast. Deze wandeling van ongeveer 7 km (of ruim 5 km met shortcut) brengt je langs een aantal belangrijke plekken die een rol hebben gespeeld in het leven van Audrey Hepburn en in de geschiedenis van Focus Filmtheater. Voor de jongste wandelaars (en stiekem ook best leuk voor volwassenen) is er bovendien een bijbehorende fotospeurtocht, waar prijzen mee te winnen zijn!

De Audrey Hepburn-wandeling + fotospeurtocht zijn gratis mee te nemen bij Focus | Eten + Drinken. Vraag ernaar bij de bar.

LUNCH OP HET FOCUS-TERRAS

Het zonnige terras van Focus op het Audrey Hepburnplein middenin Arnhem is dagelijks van 12:00 tot 18:00 uur geopend. Leuk om te combineren met de wandeling! Op de kaart vind je verrassende lunchgerechten, tosti’s, salades, veel zelfgemaakte (vegan) snacks, burgers, en meer. Ook voor kinderen staat er genoeg lekkers op de kaart: deel samen een lunch- of borrelbordje, de wentelteefjes of kies voor de kindertosti of -toast! Bekijk de hele TERRASKAART. Reserveren kan uitsluitend aan de deur. Dus kom lekker langs en neem plaats op het terras!

FOCUS THUISBEZORGD – TIPS VOOR JE THUISBIOS VAN ONZE KIM

Het is meivakantie: de terrassen zijn weer open maar cultureel zitten we nog steeds in lockdown. Dus nog geen intensief museumbezoek voor jou en je minderjarige huisgenoten, geen meezingvoorstellingen in de schouwburg, geen films in een donkere zaal, geen klimbos, geen dierentuin, geen pretpark, tenzij je natuurlijk kaartjes hebt bemachtigd voor een of andere fieldlabtoestand.

En als dan alle leesboeken ook al uit zijn, je alle Gelderse bossen en parken van haver tot gort kent en het pijpenstelen regent, dan zit er maar één ding op: doe open die thuisbios! Sluit de gordijnen en bereid versnaperingen voor. Denk aan een karaf limonadesiroop uit een excellent jaar waar je een schaaltje popcorn bij serveert, of iets anders wat niet voorkomt in de schijf van vijf.

Echter: hoe te selecteren uit het al maar uitdijende familiefilmaanbod dat via verschillende VOD-platforms tot ons komt?

Volg dit stappenplan (of scroll verder voor een paar concrete filmtips):

  • Zoek op het vod-platform naar keuze (Netflix, Picl, NPO+, I-tunes enz.) via het trefwoord ‘familiefilm’ naar geschikt aanbod.
  • Selecteer op leeftijd, op de aard van de kijkers en op genre.
  • Maak van dat kiesproces vooral geen, ik herhaal, geen democratisch proces, want zodra daar meer dan twee van die kleine dreutels bij betrokken zijn, loop je het risico in een waardeloze discussie te belanden waarin jij als volwassene onverbiddelijk het onderspit delft en je uiteindelijk alleen maar zin hebt om je kroost nog dieper in een lockdown te duwen. Ik ben zelf voorstander van verlicht despotisme, wat zoveel betekent dat je als meerderjarig persoon simpelweg een film kiest waarvan je honderd procent zeker weet dat die gezien moet worden. Je kunt hier nog een politiek spelletje mee spelen: laat die honderdprocentskeuze flankeren door een totaal onzinnige andere optie (een marathonsessie van alle Nieuwsuur-afleveringen uit week 16 ofzo), zodat het lijkt alsof er iets te kiezen valt.
  • Afhankelijk van de leeftijd van je filmbezoekers voeg je aan de voorstelling een randprogramma toe (een explicateur-achtige inleiding, kaartverkoop aan de huiskamerdeur, een minifilmquizje met fantastische prijzen, een korte maar krachtige sessie bioscoopgymnastiek waarbij de inspanning afhankelijk is van wat je huiskamer toelaat – rondjes rennen om een salontafel is alleen leuk als je Ming-vazen en andere erfstukken ongeschonden blijven – een fake-interview met de maker) en een pauze.
  • En voor gevoelige zielen is de naverwerking aan te bevelen: laat ze een tekening maken naar aanleiding van de film, of een gedicht of een verhaal, of een kijkdoos, of bouw een filmset na, of maak gewoon samen met je kinders zelf een film!
Een paar concrete filmtips:

Omdat de kans aanwezig is dat je kinderen een deel van het recente aanbod al hebben gezien, is het ook leuk om eens te kijken naar kinderfilmklassiekers.

Kinderfilmklassiekers op Netflix

Op Netflix staan bijvoorbeeld de schitterende animatiefilms van studio Ghibli, waarbij een van mijn persoonlijke favorieten voor jonge kinderen Ponyo  is. Ook heel erg leuk is Babe, een live action film over een aandoenlijk varkentje. Voor iets oudere kinderen is E.T. een onvergankelijk hoogtepunt uit de kinderfilmgeschiedenis. Zijn de kinders zo rond de 10 – 12 jaar? Back to the Future, Shrek en Hugo!

Nederlandse kinderfilms

Wat betreft Nederlands aanbod is voor jonge kinderen Dikkertje Dap heel leuk. Voor iets oudere kinderen zijn De club van lelijke kinderen, Mijn bijzonder rare week met Tess, Storm: letters van vuur en Achtste groepers huilen niet  aanraders.

Kinderfilms op Picl

Recenter zijn de films Calamity  en Yakari. Calamity gaat over een legendarisch cowboymeisje en Yakari gaat over een Sioux-jongetje. Prachtig getekende animatiefilms die beide via Picl te zien zijn. Ook op Picl staat Jackie en Oopjen, waarin het schilderijpersonage Oopjen tot leven komt en op zoek blijkt te zijn naar haar zusje.

Kinderfilms op Vitamine Cineville

Ben je een Cineviller, dan verkeer je in de gelukkige omstandigheid dat je via je account prachtfilms als Het lied van de zee, Minoes en Minuscule kunt kijken. Gewoon voor genre ‘kids’ kiezen en dan verschijnen alle voor kids geoormerkte titels!

Wat je ook kiest, ik wens jou en je (klein-, stief-, leen- of aanwaai) kinderen heel veel plezier en een fijne meivakantie!

F ilms in deze special