Mediakunst Festival Arnhem

Mediakunst Festival Arnhem

Bekijk alle films in deze serie

Museum Arnhem en Focus Filmtheater presenteren op zondag 24 november van 11:00 tot 22:00 uur het ‘Mediakunst Festival Arnhem’. Een dag vol Nederlandse mediakunstwerken uit de afgelopen decennia, waarbij kunstenaars hun eigen werk toelichten.

Te gast zijn kunstenaars Jeroen Eisinga, Lydia Schouten, Barbara Visser en Julika Rudelius. Het festival is opgedeeld in vier blokken, elk met een overkoepelend thema en een inleiding door een van bovengenoemde kunstenaars.

In november 2019 verschijnt het boek *A Critical History of Media Art in the Netherlands: Platforms, Policies, Technologies, onder redactie van Sanneke Huisman en Marga van Mechelen. In het boek spelen kunstenaars die hun opleiding volgden aan ArtEZ, en werken uit de collectie van Museum Arnhem, een aanzienlijke rol. Tijdens het Media Kunst Festival Arnhem in Focus wordt dit nieuwe boek gepresenteerd en licht Mirjam Westen, conservator hedendaagse kunst van Museum Arnhem, het belang van het boek toe. De boekpresentatie is van 19:30 tot 20:00 uur en is vrij toegankelijk.

PROGRAMMA

(klik voor meer info en online verkoop/reserveren op de blokken)
Blok 1, van 11.00 tot 13.00 uur, met Jeroen Eisinga, over performance art en video.
Blok 2, van 14.00 tot 16.00 uur, met Lydia Schouten, over seksualiteit en feminisme.
Blok 3, van 16.30 tot 18.30 uur, met Julika Rudelius, over fictie, mens en maatschappij.

presentatie van 19.30 tot 20.00 uur: Het boek ‘A Critical History of Media Art in the Netherlands: Platforms, Policies, Technologies’ wordt door Marga van Mechelen overhandigd aan Saskia Bak, directeur van Museum Arnhem. Vervolgens zal Mirjam Westen, curator hedendaagse kunst van Museum Arnhem, kort ingaan op de betekenis van het onderzoek en het boek, ook in relatie tot Museum Arnhem.

Blok 4, van 20.00 tot 22.00 uur, met Barbara Visser, over maatschappelijke en politieke betrokkenheid.

Toegangsprijs per blok is € 7,50 (F-pas / student / vriend museum € 5). Een passe-partout, alleen verkrijgbaar aan de kassa, kost € 20 ( (F-pas / student / vriend museum € 15).

In de foyer van Focus zijn de hele dag drie werken te zien, met als overkoepelend thema het experimenteren met de (technische) medium-specifieke eigenschappen van video als nieuw medium met een nieuwe beeldtaal. Films: Ode aan Norman McLaren van Pieter Cornelissen uit 1983, Three Pieces van Nan Hoover uit 1983 en Gretl van Tjarda Sixma uit 1984.

*A Critical History of Media Art in the Netherlands: Platforms, Policies, Technologies is een uitgave van uitgeverij Jap Sam Books en is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, LIMA en V2_. www.japsambooks.nl

F ilms in deze special