Het 10-minutengesprek

Het 10-minutengesprek

Bekijk alle films in deze serie

10 minuten. Het lijkt kort, maar als je aan één arm boven een klif bungelt, is het opeens weer tergend lang. Wat ons betreft is het precies genoeg voor een goed gesprek!

Luister mee! Elke dinsdag een nieuw gesprek, met een nieuwe gast.

Met veel plezier presenteren wij ‘het 10-minutengesprek’, de weldadig korte podcast van Focus Filmtheater. Ideaal voor tijdens je wandeling, het smeren van boterhammen, je dagelijkse fitnessoefeningen, of gewoon op de bank.

Luister hem hieronder of klik hier. Je kunt onze podcast ook beluisteren via je favoriete podcastkanaal, waaronder Spotify of Itunes.

HET 10-MINUTENGESPREK #7: JAAP VAN KEULEN

Jaap van Keulen is sound designer, componist en, als groot filmliefhebber, een vaste bezoeker van Focus Filmtheater. Na een studie aan de ArtEZ Hogeschool voor Kunsten is hij zich gaan toeleggen op het componeren en produceren van muziek en underscores voor theater- en dansproducties. De laatste jaren verschijnen er steeds meer documentaires op zijn CV, waaronder de documentaireserie De Wereld van de Chinezen (NPO). Opvallend aan zijn muziek is een uitgesproken filmische stijl. Hoe is dat zo gekomen en hoe gaat een sound designer eigenlijk te werk?

Programmeur Kim gaat met hem in gesprek over underscores (want wat zijn dat nu eigenlijk?, muziek als extra acteur buiten beeld, mineur en majeur, James Bond-achtige sfeertjes, pakkende leaders en De wereld van de Chinezen. Luister mee!

TIPS VOOR THUIS

Naar aanleiding van het gesprek geven Kim en Jaap nog wat tips voor thuis. Voor als je iets meer tijd hebt dan 10 minuten…

Wanneer Focus open is en Jaap zit niet tot over zijn oren in een klus, dan is hij als Cineviller zeker een paar keer per week in Focus te vinden. Hij ziet veel, in de eerste plaats om zich mee te laten voeren, en vaak gaat hij nog een tweede keer, om dan gerichter te kunnen kijken en natuurlijk te luisteren. Uiteraard tipt hij graag een aantal favoriete titels!

JACKIE

Een van Jaap van Keulens favoriete filmscores is die van de film ‘Jackie’ (Pablo Larrain, 2016) gecomponeerd door het Britse talent Mica Levi. Levi werd ervoor beloond met een Oscarnominatie (ze won hem niet: Justin Hurwitz mocht het beeldje in ontvangst nemen voor de soundtrack van Lalaland). Levi vertelde in een interview dat ze heeft geprobeerd zich zoveel mogelijk in het personage Jackie Kennedy te verplaatsen: welk instrumentarium hoorde bij die tijd, wat zou Jackie zelf aangesproken hebben? Wat was, in Levi’s eigen woorden, haar vibe. Jackie is zeker geen conventionele biografische film: het verhaal focust zich op de twee weken na de moord op John F Kennedy, wanneer de gevierde socialite en first lady opeens tot weduwe met drie jonge kinderen geworden is. Larrain dompelt de kijker onder in Jackies beklemmende, aan flarden gescheurde wereld waarin ze geleefd wordt door de mores van het witte huis, maar ondertussen ook in shock en diepe rouw verkeert. In die karakterschets is de muziek van Levi een belangrijk onderdeel.

Kijk Jackie online
Luister naar de soundtrack

FUOCOAMMARE

Een andere favoriet van Jaap van Keulen is de veelbekroonde documentaire Fuocoammare van Gianfranco Rosi. Jaap: ‘Niet in de laatste plaats door het prachtige geluidsdecor van muziek uitgezonden door het lokale radiostation van Lampedusa.’ Documentairemaker Gianfranco Rosi verbleef een jaar op het eiland Lampedusa om een documentaire te maken over de vele vluchtelingen die daar Europa binnen proberen te komen. Het resultaat is in de woorden van de VPRO: ‘een poëtisch portret van de verstilde vissersgemeenschap op het eiland, doorsneden met voor zichzelf sprekende beelden van de vluchtelingen. De combinatie van gemoedelijkheid en diepe tragiek heeft een vervreemdend effect: zo absurd is het leven, toont Rosi.’

Kijk Fuoccoamare online

LIEFDE IS AARDAPPELEN

Jaap tipt ook de poëtische documentaire Liefde is aardappelen van Aliona van der Horst, te zien bij 2doc. Ironisch detail, zij was samen met o.a. The Bastard – waarvoor Jaap de muziek maakte – genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste lange documentaire. Aliona van der Horst won! In Liefde is aardappelen duikt van der Horst diep in de geschiedenis van haar overleden moeder die met haar vijf zussen opgroeide op het Russische platteland. Van der Horst erft een deel van het geboortehuis dat bij het opruimen allerlei pijnlijke herinneringen blootgeeft, die terugvoeren naar de tijd onder Lenin en Stalin.

Kijk Liefde is aardappelen online

NEON BULL

Tot slot tipt Jaap ook graag het sensuele, onconventionele Neon Bull van Gabriel Mascaro dat zich afspeelt bij de vaquejada, een soort rodeoshow die gehouden wordt in het noordoosten van Brazilië. Een van de hoofdpersonages in dit losse narratief is dierverzorger Iremar, een robuuste man die droomt van een leven als modeontwerper.

Kijk Neon Bull online (Ook te zien via Vitamine Cineville)

Jaap: ‘Oh ja, de mooiste kusscène is te zien in De jeugd van Ivan van Tarkovsky. Wat mij betreft één van de beste oorlogsfilms ever.’

DE WERELD VAN DE CHINEZEN

Maar bekijk vooral ook de zeer interessante zevendelige reeks De wereld van de Chinezen. Fotograaf, arts en programmamaker Ruben Terlou voerde de kijker in eerdere series – Langs de oevers van de Yangtze (2016), Door het hart van China (2018) en Chinese Dromen (2019) – al mee in de complexe Chinese samenleving waarvan hij allerlei aspecten belichtte aan de hand van de vele gesprekken die hij voerde. Gesprekken die mede doordat hij vloeiend mandarijn spreekt vaak diepgaand en persoonlijk waren.

In deze vierde reeks bezoekt Terlou een aantal plekken verspreid over de hele wereld, waar zich grote Chinese gemeenschappen hebben gevestigd. Een fenomeen dat illustratief is voor de groeiende mondiale invloed van China. Er wordt keihard gewerkt en vaak weinig geïntegreerd. Terlou tracht te achterhalen wie deze mensen zijn, waarom ze zo ver van huis zijn geraakt en welke impact hun aanwezigheid heeft op de lokale bevolking.

Kijk De wereld van de Chinezen via NPO Start
Luister hier de soundtrack

HET 10-MINUTENGESPREK #6: MASCHA HALBERSTAD

Regisseur Mascha Halberstad maakt animatie- en stop-motionfilms. Ze studeerde af aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en maakte o.a. Vos en Haas en Munya in mij. In 2015 regisseerde ze de videoclip ‘Wild Frontier,’ van de Britse band The Prodigy. Op dit moment werkt ze aan de film De wraak van Knor.

Onze programmeur Thomas gaat met haar in gesprek over een gemiddelde dag in de animatiestudio, de zoektocht naar een ‘Roald Dahl-achtig’ boek, stappentellers en Wes Anderson’s The Fantastic Mr Fox. Luister mee!

TIPS VOOR THUIS

Naar aanleiding van het gesprek met Mascha geeft Thomas nog wat tips voor thuis. Voor als je iets meer tijd hebt dan 10 minuten…

WES ANDERSON – FANTASTIC MR. FOX & ISLE OF DOGS
‘Met een gast als Mascha kan ik niet anders dan tips geven over stop motion animatiefilms, en laat ik nou net een enorme liefhebber zijn van dit genre. Zij trapte zelf al af met het geweldige Fantastic Mr. Fox van Wes Anderson. die recent ook de stop motion Isle of Dogs maakte. Maar er is zoveel moois gemaakt op dit vlak!’

Kijk Fantastic Mr. Fox online
Kijk Isle of Dogs online

ANIMATIESTUDIO AARDMAN – SHAUN HET SCHAAP, WALLACE & GROMIT, CHICKEN RUN
‘In een vorig leven als filmdistributeur was ik verantwoordelijk voor de uitbreng van Shaun het schaap: de film in Nederland; de eerste speelfilm over dit eigenwijze schaapje dat daarvoor al jaren in korte filmpjes op televisie te zien was. In die hoedanigheid kwam ik in aanraking met de mannen achter de legendarische animatiestudio Aardman, ook bekend van Wallace & Gromit en Chicken Run. Heerlijk nuchtere Britten die, ondanks al hun succes (meerdere Oscars), nog volledig zichzelf leken, en tijdens de lunch constant kneuterige grapjes maakten en servetjes vol droedelden.

Wat Shaun het schaap, naast de geweldige klei-animatie, bijzonder maakt, is dat er geen spraak in zit. In korte filmpjes is dat geen groot gemis, maar om een film van bijna anderhalf uur zonder dialoog te laten boeien, moet je van goede huizen komen. Door gebruik van slimmigheidjes en muziek wordt het verhaal strak neergezet en verveel je je geen moment. Ontzettend knap om zowel jong als oud zo te vermaken. Ook opvolger Shaun het schaap: het ruimteschaap is overal te zien.

Kijk Shaun het schaap: de film en Shaun het schaap: het ruimteschaap online
Kijk Chicken Run online
Kijk Wallace & Gromit op Netflix

ANIMATIESTUDIO LAIKA – CORALINE & PARANORMAN
‘Een andere studio die onlosmakelijk verbonden is met stop motion is Laika. Zij kiezen regelmatig voor een edgy (horror)genre. Niet per se voor de allerkleinsten dus, maar wel stuk voor stuk bijzondere films, en toch geschikt voor (oudere) kinderen. Ze hebben vijf films gemaakt; Coraline en Paranorman springen er voor mij bovenuit.’

Kijk Coraline online
Kijk Paranorman online 

MA VIE DE COURGETTE & MUNYA IN MIJ 
‘Maar mijn nummer 1 is Ma vie de courgette (ook uitgebracht als Mijn naam is courgette). Een film over kinderen, met volwassen thema’s. En toch ook belangrijk voor kinderen, vooral door de eerlijke manier waarop de film met verdriet omgaat. De film zit vol humor en hoop, ontroert en heeft een prachtige soundtrack. Ik had deze sowieso genoemd, maar qua inhoud vertoont de film overeenkomsten met Munya in mij van Mascha, dus het komt mooi samen.’

Kijk Ma vie de courgette online
Kijk Munya in mij (gratis) in de Zapp-bios

HET 10-MINUTENGESPREK #5: BERT GEURKINK

Arnhemmer Bert Geurkink is acteur, regisseur en gastdocent aan verschillende toneelopleidingen. Hij was anderhalve jaar resident director van Soldaat van Oranje en speelde daarin, voor de kenners, ook de rol van Van ’t Zant. Ook is hij bekend van de series Flikken Maastricht, Voetbalmaffia, Hoogvliegers en Deadline. Op zijn film-CV staan titels als Duizend rozen, De bende van Oss en Tussen twee huizen. Bert, filmliefhebber en trouwe bezoeker van Focus, was zelfs enige tijd een van Focus’ ambassadeurs!

Programmeur Kim van der Werff gaat met hem in gesprek over acteur zijn in tijden van lockdowns en corona, doen alsof je alles kunt, zijn liefde voor Duitse cinema en de trein naar Calabrië. Luister mee!

TIPS VOOR THUIS

Naar aanleiding van het gesprek geven Bert en Kim nog wat tips voor thuis (en buiten!). Voor als je iets meer tijd hebt dan 10 minuten…

WANDELEN
Net als veel medemensen heeft Bert Geurkink het afgelopen jaar ook heel veel gewandeld om zich daarbij te verbazen over hoe ontzettend mooi Arnhem en omstreken is. Dit is zijn favoriete Coronawandeling:

  • Fiets, rijdt of loop naar het oudste kerkje van Nederland aan de Benedendorpseweg in Oosterbeek.
  • Vanaf dat kerkje loop je richting Camping Rijnoever over de Polderweg: in het begin is dat geasfalteerd, later wordt het een zandweg.
  • Steek het campingterrein over, vervolg wandelpad. Aan je rechterhand is de Rijn.
  • Vanaf hier is het een beetje zoeken… Voor de spoorbrug ga je naar links.
  • Na ongeveer 300 meter weer naar links via een karrespoor in westelijke richting en zoek de Polderweg (zelfde naam andere weg) richting beginpunt. Weids rivieren- en uiterwaardenlandschap met zicht ook op de stuwwal.

MUZIEK
Berts favoriete muziek terwijl je werkt: de filmmuziek van Mikael Tariverdiev.

LEZEN
Bijna niets fijners dan in de trein zitten met een boek. Wat leest Bert dan? Niet ‘De man zonder eigenschappen’ van Robert Musil, want dat heeft hij afgelopen tijd definitief opgegeven, maar wel het werk van de onvolprezen Noorse schrijver Johan Harstad. ‘Max, Misha & het Tet-offensief’ natuurlijk. Maar je zou ook kunnen beginnen met Harstads eerdere werk ‘Buzz Aldrin, waar ben je gebleven’?. Leen bij de bieb of wend je tot een van onze uitstekende lokale boekwinkels.

KIJKEN

Babylon Berlin
Bert is een uitgesproken liefhebber van Duitse cinema. Met groot genoegen heeft hij de afgelopen tijd gekeken naar de veelgeprezen serie Babylon Berlin. Hij nam een proefabonnement van twee weken, jaste alle seizoenen erdoorheen en geniet nog steeds na. Veel beter dan Hollywood vindt hij, op vrijwel alle vlakken.

De eerste twee seizoenen van de inmiddels drie seizoenen tellende serie Babylon Berlin spelen zich af in het Berlijn van voor 1929, dus voor de beurskrach, de hyperinflatie en de opkomst van het nationaal socialisme. De tumultueuze geschiedenis gaat hand in hand met een spannend misdaadplot. Hoofdpersoon is detective Gereon Rath die in Berlijn een onderzoek opent naar een Duitse pornoclub die door de Russische maffia wordt beheerd.

Kijk Babylon Berlin via Videoland

Liebe in den Gängen
Liebe in den Gängen is een licht absurde tragikomedie over twee doodgewone mensen die in een uitgestrekte supermarkt (de ‘Heilige Hallen’) warme gevoelens voor elkaar opvatten en onverwachte genoegens putten uit het geruis van een vorkheftruck. Minstens zo belangrijk als het onderkoeld vertelde verhaal, zijn de geweldige hoofdrolspelers Sandra Hüller en Franz Rogowski.

Kijk Liebe in den Gängen via Vitamine Cineville

Theatermaker Eline Arbo
Bert ziet online theater als een nieuwe vorm die momenteel volop in ontwikkeling is. Groot fan is hij van theaterregisseur Eline Arbo, bekend van haar hit ‘Weg met Eddy Bellegueule’, een theaterbewerking van de succesroman van Édouard Louis over een homoseksuele jongen in Noord-Frankrijk, waarmee ze de regieprijs 2020 won. Online bekeek hij haar nieuwe voorstelling ‘Drie Zusters’, waarin ze een parallel trekt tussen Tsjechovs drie zussen en de positie van vrouwen in onze tijd.

Bekijk hier een interview met Eline Arbo

HET 10-MINUTENGESPREK #4: YVONNE JAGTENBERG

Yvonne Jagtenberg is een schrijver en illustrator met een CV waar je u tegen zegt. Na haar opleiding aan de Hogeschool voor de kunsten in Arnhem ontwikkelde ze zich tot een veelgelezen auteur en illustrator van een indrukwekkende stapel kinderboeken. Twee jaar achter elkaar won ze de gouden penseel voor het best geïllustreerde kinderboek: in 2019 voor ‘Mijn wonderlijke oom’, een ode aan filmmaker Jacques Tati, en in 2020 voor ‘Hup Herman’ een onvergetelijk verhaal over zwijn Herman dat liever door de modder rolt dan zich te begeven in een wereld vol moordende competitie. Het afgelopen jaar werkte Yvonne met haar partner, filmmaker Arno Kranenborg, aan de documentaire Alex Roeka – engel & beest, op 10 maart op NPO2 te zien.

Programmeur Kim van der Werff gaat met haar in gesprek over ‘Hup Herman’, hoe je kinderboeken eigenlijk vertaalt naar het Japans, of Yvonne Jagtenberg er ooit aan heeft gedacht een uitstapje te maken naar het maken van animatiefilms, en meer. Luister mee!

FILMTIPS VOOR THUIS

Naar aanleiding van haar gesprek met Yvonne Jagtenberg geeft onze Kim een paar tips voor thuis. Voor als je iets meer tijd hebt dan 10 minuten…

JACQUES TATI
‘Wil je je aan het smaakpalet van schrijver, tekenaar en sinds kort ook documentairemaker Yvonne Jagtenberg wagen, dan is, getuige haar prachtige prentenboek ‘Mijn Wonderlijke Oom’ het werk van Jacques Tati een mooi startpunt. Volgens NRC is Jagtenbergs boek ‘een fraai eerbetoon aan een van de grootste iconen uit de komische cinema’. Tati’s films staan niet op Netflix of de voor de hand liggende VOD-platforms, maar mooie verzamelboxen zijn prima verkrijgbaar op dvd.’

THE QUEEN’S GAMBIT
‘Waar keek Yvonne Jagtenberg verder naar in het afgelopen Coronajaar? Nou, naar The Queen’s Gambit dus, met groot genoegen. Vanwege de fraaie vormgeving en de veelzeggende stiltes. Oordeel vooral zelf of de hype rondom deze zevendelige schaaksaga rondom het intrigerende personage Beth Harmon terecht is, maar wat voor de makers pleit is dat zij niet bereid zijn hun verhaal te vervormen tot een prijswinnend concept dat je eindeloos kunt uitmelken. Het blijft namelijk echt bij deze ene reeks: ‘We voelden dat de serie een bevredigend eindpunt had en we willen het publiek zelf de ruimte in laten vullen over wat er daarna gebeurt voor Beth Harmon,’ aldus producent William Horberg.’

Kijk The Queen’s Gambit op Netflix

HONEYLAND
‘Ook een favoriet van Yvonne is de Macedonische documentaire Honeyland. Een schilderachtig meesterwerkje waarin een verweerde bijenhoudster probeert haar luidruchtige buren de fijne kneepjes van het imkervak bij te brengen, terwijl ze ook nog zorg draagt voor haar oude moedertje dat in een benauwde woning (let op het schitterende clair obscur!) ligt ziel te togen. Net geen Oscar, maar wel allerlei andere prijzen en veel aangedane filmbezoekers.’

Kijk Honeyland op Picl

PARASITE
‘Na het podcastgesprek whatsappte Yvonne me als tip ook nog Parasite, de Zuid-Koreaanse triomffilm van Bong Joon-ho, over een arm gezin dat behendig binnendringt in het leven van een steenrijk gezin. Al gezien? Gewoon nog een keer kijken, want zelfs bij de vierde keer zie je nog nieuwe dingen, weet ik uit ervaring. Het verhaal lijkt bedrieglijk simpel, maar Bong vervlecht op briljante wijze vorm met inhoud. Mocht je als ouder van een puber altijd al een keer stof tot gesprek over de uitwassen van het vrijemarktkapitalisme willen hebben: kijk Parasite!’

Kijk Parasite op Picl

ALEX ROEKA – ENGEL EN BEEST
‘Vergeet niet op 10 maart te kijken naar Alex Roeka, engel en beest, de documentaire die Yvonne maakte met haar partner Arno Kranenborg over deze markante zanger en tekstdichter die op zijn tweeënvijftigste, na een veelbewogen leven, het podium beklom. Kranenborg en Jagtenberg gaan met Alex Roeka terug naar zijn geboortedorp Ravenstein waar hij opgroeide in een groot, katholiek gezin en hij op zijn negende naar kostschool werd gestuurd.’

Kijk Alex Roeka – Engel en beest op NPO

GUNDA
‘Vanwege Jagtenbergs innemende hangbuikzwijn Herman (hoofdpersoon in haar bekroonde prentenboek ‘Hup Herman’), zou ik ook vast Victor Kossakovsy’s documentaire Gunda willen tippen. Een onvergetelijk verhaal over varken Gunda dat op een pittoreske boerderij in Noorwegen twaalf biggen grootbrengt. De film was in het kader van IDFA Extended al te zien in Focus en wanneer we weer open gaan, keert de film weer terug in de filmtheaters.’

Lees meer over Gunda

HET 10-MINUTENGESPREK #3: KEVIN TOMA

Kevin Toma is filmjournalist voor o.a. de Volkskrant, muzikant, componist en DJ, Zijn specialisme is het begeleiden van stomme films op de piano, waarvoor hij zelf de muziek componeert. In die hoedanigheid heeft hij in Focus al regelmatig opgetreden. Ook wordt hij regelmatig gevraagd als inleider of cursusleider, met als meest recente voorbeeld de spraakmakende Cursus Screening Sex.

Programmeur Thomas Fransman gaat met hem in gesprek over – hoe kan het ook anders – film, het verschil tussen Kevin’s thuisbioscoop en een echte bioscoopervaring, schrijfangst, het trashen van hotelkamers, en meer!

FILMTIPS VOOR THUIS

Naar aanleiding van zijn gesprek met Kevin Toma geeft onze Thomas een paar tips voor thuis. Voor als je iets meer tijd hebt dan 10 minuten…

‘Wat een fijn gesprek met vaste Focus-bezoeker Kevin Toma. Zoals het een gesprek met een filmjournalist betaamt, zat deze podcast vol met filmtips en -titels. Ik zal ze hieronder op een rij zetten, inclusief informatie waar je ze kunt bekijken.’

BLACK NARCISSUS (1947)
‘Ik vond het een bijzonder en boeiend verhaal dat Kevin te vertellen had over deze film. Wat de uiteindelijke montage niet heeft gehaald, is hoe hard hij zich maakte voor het medium blu-ray. Ik deel die mening volledig. Vergeleken met dvd is blu-ray zoveel beter qua kwaliteit, en tegenwoordig zijn er veel labels die klassiekers uitbrengen op blu-ray. Zo ook Black Narcissus. Je kunt de film bestellen via onderstaande link. Ik heb het al gedaan!’

Bestel de Blu-Ray van Black Narcissus

SURGE
‘Kevin omschreef de film zo treffend dat ik daar niets meer aan toe te voegen heb. Behalve dan dat het er eentje voor fijnproevers is, die tegen wat geweld kunnen. Deze film zal ergens dit voorjaar in Focus te zien zijn. Houd onze website in de gaten voor de exacte datum!’

VICTORIA (2015)
‘“One city, one night, one take” prijkte op de poster en dat vat de film perfect samen. Een zinderende ervaring die je gezien moet hebben. Liefst natuurlijk op een groot doek in een donkere zaal, maar vooruit: thuis is ie ook bijzonder. De film is op meerdere streamingsplatforms te zien, of op dvd/blu-ray te bestellen.’

Kijk Victoria (bijvoorbeeld) op CineMember

BABYTEETH
‘Dit Australische drama tipten we al eerder in Focus Thuisbezorgd. Destijds roemden we de film om zijn frisse, originele stijl en eerlijke emotie.’

Kijk Babyteeth op Picl

STALKER
‘Wat valt er nog te schrijven over deze all time classic? We hebben hem al regelmatig op het grote doek vertoond in Focus – daar komt ie ook het meest tot z’n recht – maar voorlopig staat ie niet gepland, dus als je niet kunt wachten, is Stalker her en der nog online te zien.’

Kijk Stalker (bijvoorbeeld) op het platform van Lumière

LES PARAPLUIES DE CHERBOURG
‘Deze Franse klassieker uit 1964 van Jacques Démy, met een piepjonge Catherine Deneuve, is op dvd of blu-ray te bestellen online.’

Bestel de DVD van Les parapluies de Cherbourg 

VERTIGO
‘Misschien wel Hitchcock’s magnum opus; Kevin vindt in ieder geval van wel. Letterlijk een duizelingwekkende film. Vertigo is te zien op meerdere platforms, en uiteraard op dvd of blu-ray te bestellen.’

Kijk Vertigo (bijvoorbeeld) via Itunes

HET 10-MINUTENGESPREK #2: MARLIES SMEENGE

De van oorsprong Arnhemse filmregisseur Marlies Smeenge studeerde in 2019 af aan de Nederlandse Filmacademie met de licht komische docu Traag naar de hemel over drie hoogbejaarde Belgische nonnen en hun dwergkeesje Skippy. Ze won er afgelopen september zeer terecht het Gouden Hert voor, de prijs voor Beste Korte Gelderse Film. Programmeur Kim van der Werff gaat met haar in gesprek over haar laatste docu The Ballet of Service, butlers, escapisme en het maken van films in tijden van corona. En wat is het eerste dat Marlies gaat doen als het ‘Coronagebeuren’ straks achter de rug is?

FILMTIPS VOOR THUIS

Naar aanleiding van haar gesprek met Marlies Smeenge geeft onze Kim een paar tips voor thuis. Voor als je iets meer tijd hebt dan 10 minuten…

THE QUEEN’S GAMBIT
‘Marlies Smeenge geeft in deze podcast opgewekt toe dat haar kijkgedrag in tijden van Corona sterk escapistisch georiënteerd is. Zo werd ze, net als vele anderen, heel enthousiast van The Queen’s Gambit, de zevendelige Netflix-serie over het fictieve schaakgenie Beth Harmon. Wat Audrey Hepburn betekende voor de little black dress, doet dit personage Beth Harmon nu voor de schaaksport: wereldwijd is er een piek in de verkoop van schaakborden en de schaakclubs hebben nog nooit zoveel vrouwelijke leden gehad.’

Kijk The Queen’s Gambit op Netflix

CHARITÉ AT WAR
‘Marlies noemt ook Charité at War, een zesdelige historische serie over de wederwaardigheden in een Berlijns ziekenhuis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. En hoewel iedereen natuurlijk ook wel weet dat Duitsland in 1943 niet alleen bevolkt werd door archetypische nazi’s, biedt deze serie toch een interessant spectrum aan menselijke en politieke perspectieven en een boeiende verhaallijn over het eugenetische programma waar de medische wetenschap zich in die tijd mee bezighield. Het gaat wat ver om deze reeks te vergelijken met hedendaagse voorbeelden als Grey’s Anatomy, maar je loopt toch wel het risico dat je, als je alle afleveringen achter elkaar bekijkt, denkt dat je zelf ook wel het scalpel zou kunnen hanteren.’

Kijk Charité at War op Netflix

THE BALLET OF SERVICE
‘Bekijk vooral ook de korte documentaire The Ballet of Service die Marlies maakte over de Butlerschool in Maastricht waarin zij haar fascinatie voor dit ultiem serviele beroep treffend in beeld brengt. Het butlerschap roept direct associaties op met Britse kostuumdrama’s gesitueerd in het begin van de 20ste eeuw, toen Engeland zijn standenmaatschappij nog keurig verdeeld had in upper, middle en lower class.’

Kijk Marlies’ korte docu The Ballet of Service op NPO

THE REMAINS OF THE DAY
‘Misschien wel de mooiste butlerfilm ooit gemaakt is The Remains of the Day (James Ivory, 1994) waarin Anthony Hopkins en Emma Thompson ijzingwekkend subtiel gestalte geven aan de onderdrukte liefde tussen een butler en een huishoudster.’

Kijk The Remains of the Day via Apple TV

HOWARDS END
‘Voor liefhebbers van dit soort period pieces en de magische combinatie Thompson en Hopkins is ook het Oscarwinnende Howards End een aanrader (1992, eveneens van de hand van James Ivory). Een schitterende studie van een omstreden verstandshuwelijk die zich afspeelt in een periode waarin vrouwen heel gestaag een prominentere plek in de samenleving opeisen.’

Kijk Howards End via Vitamine Cineville of Apple TV

DOWNTON ABBEY
‘Populair gekostumeerd escapisme biedt natuurlijk ook Downton Abbey (de serie is toch echt wel beter dan de film), waarin zowel de adellijke familie Crawley als hun kleurrijke personeel centraal staan gedurende enkele decennia. De uitstekend geschreven verhaallijnen leiden de kijker langs twee wereldoorlogen en de opkomst van verschillende emancipatiebewegingen, maar bovenal langs heel veel lief en leed in alle denkbare regionen.’

Kijk Downton Abbey (film) via Ziggo of Apple TV

HET 10-MINUTENGESPREK #1: MAARTEN TJALLINGII

Onze eerste gast is oud-wielrenner en Arnhemmer Maarten Tjallingii: fietsburgemeester, inspirator, coach, ondernemer en rasoptimist! Geen onderwerp wordt geschuwd en er ontstaat een fijn en inspirerend gesprek over sport, film, toekomstplannen en… het jeugdjournaal.

FILMTIPS VOOR THUIS

Naar aanleiding van zijn gesprek met Maarten Tjallingii geeft onze Thomas een paar tips voor thuis. Voor als je iets meer tijd hebt dan 10 minuten…

‘Ik vond het Jeugdjournaal een verrassende en ontzettend leuke tip van Maarten. (Daarnaast noemt hij de series Lupin en Billions) Maar we zijn van de films, dus ik geef graag nog wat filmtips voor deze week. Met Tjallingii aan tafel kom je al snel op het thema sport uit. Opvallend genoeg trekken films over sport(ers) zelden grote bezoekersaantallen. Zou het zijn omdat mensen toch het liefst naar live sport kijken?

Toch zijn er prachtige films en documentaires over sport(ers) gemaakt (Hoop Dreams, Raging Bull, The Wrestler; om er maar een paar te noemen), maar ik houd het voor nu even bij tips op onze vaste kanalen.’

TIME TRIAL
‘Na zoveel praten over fietsen kwam ik al snel uit op Time Trial (Vitamine Cineville). Deze documentaire volgt de Schot David Millar tijdens zijn laatste wedstrijden en zijn ultieme Tour de France. Als kijker zit je midden in het peloton, lijd je mee tijdens onmogelijke beklimmingen en razendsnelle afdalingen, en lig je na afloop naast Millar in de hotelkamers om te recupereren. Kortom, enorm veel overeenkomsten met het verhaal dat Maarten vertelt tijdens ons interview. Time Trial geeft een uniek kijkje in de wereld van een profrenner, en zo een sneak preview naar de film waar Maarten momenteel aan werkt (later dit jaar te zien in Focus!).’

Kijk Time Trial op Vitamine Cineville

I, TONYA
‘Vervolgens dacht ik, met dit ijskoude winterweer, aan I, Tonya (Netflix); de film gebaseerd op het leven van ijsdanseres Tonya Harding, met ijzersterke rollen van Margot Robbie en Allison Janney (die daarvoor een Oscar won). Ik raad de film vooral aan om zijn eigen, originele stijl. Doordat het leven van Tonya Harding op z’n zachtst gezegd bijzonder was, is de film vanzelfsprekend vermakelijk, maar door de manier waarop het verteld wordt, vliegt de tijd, en is er ruimte voor zowel humor als ontroering.’

Kijk I, Tonya op Netflix

THE LAST DANCE
‘Tot slot heb ik afgelopen zomer enorm genoten van The Last Dance (Netflix), een docuserie over het legendarische basketbalteam van de Chicago Bulls in de jaren negentig. Ook voor niet sport- of basketballiefhebbers is het een absolute aanrader. Omdat het ontzettend goed gemaakt, spannend en onderhoudend is, maar vooral omdat het je voor even terugbrengt naar die heerlijke tijd van oversized kleding en Nintendo.’

Kijk The Last Dance op Netflix

F ilms in deze special