Déjà vu? Klassiekerreeks

Déjà vu? Klassiekerreeks

Bekijk alle films in deze serie

Al jaren een begrip in Focus Filmtheater: de Déjà vu klassiekerreeks. Een prachtig programma vol hoogtepunten uit de filmgeschiedenis.

PROGRAMMA NAJAAR 2021 

Dit najaar hebben we een zeer gevarieerd klassiekerprogramma. De films van Charlie Chaplin zijn, prachtig gerestaureerd, terug op het witte doek! Verder vertonen we vier films van de Hongaarse meesterregisseur Béla Tarr en… twintig jaar na de release zal Jean-Pierre Jeunets’ Le fabuleux destin d ‘Amélie Poulain je absoluut opnieuw betoveren!

Charlie Chaplin

Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Charles (alias Charlie) Chaplin werd geboren. En dat vieren we met de vertoning van zijn onvergetelijke films. Distributeur Piece of Magic brengt een aantal van zijn (gerestaureerde) films opnieuw uit in de internationale theaters, waaronder Focus!

17 okt met inleiding, 23 nov & 4 jan 2022
Modern Times
In deze satire speelt Charlie Chaplin voor de laatste keer de rol van ‘The Tramp’, die gaat werken in een fabriek. De film bekritiseert het verlies aan individualiteit en mechanische monotonie door de industrialisatie. Op 17 okt om 16:00 houdt Elif Rongen, curator silent film van Eye Filmmuseum Amsterdam, voorafgaand aan Modern Times een inleiding over het werk van Charlie Chaplin.

19 okt, 14 nov & 26 dec
The Kid
Een van de belangrijkste films uit het stomme tijdperk! Chaplin’s geliefde en iconische personage ‘The Tramp’ krijgt een sidekick: ‘The Kid’ (Jackie Coogan). Ze vormen het perfecte kruimeldiefkoppel, tot de moeder van The Kid hen op het spoor komt…

24 okt & 9 nov
City Lights
‘The Tramp’, alias Charlie Chaplin, wordt verliefd op een blinde bloemenverkoopster die denkt dat hij miljonair is. Hij probeert geld in te zamelen voor haar operatie.

26 okt & 7 nov
Monsieur Verdoux
De meest controversiële film van Charlie Chaplin is een briljante, diepzwarte komedie over geld, huwelijk en moord.

31 okt & 7 jan 2022
The Circus
Op de vlucht voor de politie wordt ‘The Tramp’ per ongeluk de hoofdact van de het circus. De film leverde Charlie Chaplin een Oscar op!

2 & 21 nov, 28 dec
The Great Dictator
In de eerste gesproken film van Charlie Chaplin speelt hij zowel een joodse kapper als dictator Adenoid Hynkel (een parodie op Adolf Hitler).

16 & 28 nov, 24 dec
The Gold Rush
Charlie Chaplin kruipt weer in de rol van ‘The Tramp’. Deze keer hoopt hij goud te vinden. Na de heruitbreng in 1942 kreeg de film twee Oscarnominaties.

5 & 14 dec
Limelight
Het laatste hoogtepunt uit de carrière van filmlegende Charlie Chaplin, die zoals gebruikelijk niet alleen regisseert en acteert, maar ook het scenario schreef, de productie op zich nam en de muziek componeerde.

7 & 19 dec
A King in New York
Charlie Chaplin speelt zijn laatste hoofdrol als koning Shahdov die naar de VS vlucht als er een communistische revolutie uitbreekt in zijn geboorteland.

12 & 21 dec
A Woman of Paris
Marie zou samen met haar verloofde Jean naar Parijs vluchten, maar ze eindigt in haar eentje in de lichtstad…

Amélie – 20th anniversary

(Le fabuleux destin d’Amélie Poulain) 

23, 25, 26, 29, 30 dec 2021 en 1 & 6 jan 2022
Amélie was een ongelofelijke filmhit in 2001 en is 20 jaar na dato nog steeds even betoverend! Een romantisch en speels grotestads-sprookje over een eenzaam meisje dat besluit zich te gaan mengen in de levens van haar buren in Montmartre. Een film met een prachtige beeldtaal, vol visuele grapjes en snelle montages.

Béla Tarr

De Hongaarse regisseur Béla Tarr wordt wereldwijd beschouwd als een van de de meest invloedrijke filmauteurs van de afgelopen dertig jaar. Hij is meester van het betoverende lange shot en prachtig in beeld gebrachte films over menselijk lijden. Juist in deze tijd van hypersnelle beelden zorgen de trage en hypnotiserende beelden van Tarr voor de ultieme filmervaring. We vertonen vier van zijn films.

29 dec
Sátántangó
Béla Tarrs 7,5 uur durende magnum opus is een symfonie in zwartwitbeelden en een meesterproef van beeldend vertellen. Sátántangó (naar de roman van László Krasznahorkai) volgt de bewoners van een Hongaars dorpje na de val van het communisme. Prachtig, meeslepend en indrukwekkend.

2 jan 2022
Damnation
Een ongrijpbare, melancholieke film over het naderende einde van het communisme.

5 jan 2022
The Outsider
Rauw, realistisch drama over een aan lager wal geraakte violist.

9 jan 2022
Family Nest
Béla Tarrs debuutfilm is een boeiend tijdsdocument dat een inkijkje geeft in het Hongarije van de late jaren ’70.

F ilms in deze special