Boek & Filmreeks 2021-2022

Boek & Filmreeks 2021-2022

In het seizoen 2021 – 2022 keert de Boek & Filmreeks terug. In zeven afleveringen worden aansprekende boekverfilmingen vertoond, ingeleid door de programmeurs van Focus Filmtheater.

In deze inleidingen wordt ingegaan op allerhande aspecten: wat maakt het boek nou wel of heel lastig verfilmbaar, welke keuzes hebben de makers gemaakt in de filmische interpretatie van een literair werk? Zijn de twee wel te vergelijken en hoe doe je dat dan?

F ilms in deze special

DE FILMS

Om voor deze serie in te kunnen spelen op het actuele filmaanbod wordt het filmprogramma later bekend gemaakt. De films die we al wel kunnen noemen:

November: Benedetta
Nieuwe film van Paul Verhoeven, naar het gelijknamige boek van Judith C. Brown. Met o.a. Virginie Efira, Charlotte Rampling en Lambert Wilson.

GECANCELLED – December: Tout c’est bien passé
François Ozon verfilmde het gelijknamige boek van Emmanuèle Bernheim die hierin vertelt over hoe haar dan 89-jarige vader in  2008 na herseninfarct wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zijn vooruitzichten zijn weinig florissant en dus besluit hij dat het wel mooi is geweest. Met o.a. Sophie Marceau, Hanna Schygulla, Charlotte Rampling, André Dussollier en Grégory Gadebois. Helaas gaan de voorstellingen van deze film niet door, i.v.m. de nieuwe corona-maatregelen.

Januari: Mothering Sunday
Deze veelgeprezen roman van Graham Swift werd verfilmd door Eva Husson. Het verhaal strekt zich uit over een warme lentedag in het jaar 1924, in een Engeland dat niet meer bestaat. Met onder meer Olivia Colman, Colin Firth en Josh ‘O Connor. Het boek is zowel in papier als digitaal goed te krijgen bij onze lokale boekhandelaren en bibliotheek.

MAAK KENNIS MET DE INLEIDERS

Thomas Fransman studeerde literatuurwetenschappen en werkte daarna enige tijd in het boekenvak. In 2010 stapte hij over naar de (veel leukere) filmwereld, om in januari 2019 bij Focus terecht te komen als hoofd programma. Naast de 250 films die hij kijkt per jaar (en met een pasgeboren baby in huis) blijft er weinig tijd over om te lezen. Sinds Corona heeft hij dit echter weer opgepakt, en kijkt hij ernaar uit om zijn twee grote culturele liefdes te combineren.

Kim van der Werff studeerde Film- en Televisiewetenschappen, mag ook gediplomeerd geschiedenisles geven en is een enthousiast lezer (met een zwak voor Engelse literatuur). Tot en met de verhuizing naar het Audrey Hepburnplein voerde ze de marketingafdeling aan, om daarna, met groot genoegen, over te stappen naar programma en educatie. Van 2014 tot 2019 verzorgde ze in Filmhuis Zevenaar inleidingen en nagesprekken over boekverfilmingen.

REEKSEN

Reeks MA1 > maandag om 15:30 > 11 okt, 15 nov, 13 dec, 10 jan, 14 feb, 14 mrt, 11 apr
Reeks MA2 > maandag om 19:00 > 11 okt, 15 nov, 13 dec, 10 jan, 14 feb, 14 mrt, 11 apr
Reeks DI1 > dinsdag om 15:30 > 12 okt, 16 nov, 14 dec, 11 jan, 15 feb, 15 mrt, 12 apr
Reeks DI2 > dinsdag om 19:00 > 12 okt, 16 nov, 14 dec, 11 jan, 15 feb, 15 mrt, 12 apr

PRAKTISCHE INFORMATIE 

• Inloop vanaf 30 minuten voor aanvang. Iedere deelnemer gaat langs de kassa om zijn/haar boek & filmpas te scannen.
• Iedere deelnemer beschikt over een boek & filmpas; deze pas is niet persoonsgebonden. Uitlenen bij verhindering is mogelijk, maar een pasje kan maar ééns per maand voor de Boek & Filmreeks gebruikt worden. Let op: deze pas is niet te verwarren met de F-pas (de kortingkaart van Focus).
• Nieuwe deelnemers krijgen hun pas bij de eerste bijeenkomst aan de kassa uitgereikt. Pasjes van mensen die ook aan het voorgaande seizoen deelnamen, worden na betaling geldig gemaakt voor het nieuwe seizoen; bewaar dus je oude pas!
• Een week voor de boek & filmbijeenkomst ontvang je per mail een reader met achtergrondinformatie.
• Om in te kunnen spelen op het actuele boekverfilmingsaanbod, worden de filmtitels en boeken in de loop van het seizoen vastgesteld. Het is nog niet bekend met welke boekverfilming reeks 1 van start gaat.
• Informatie over komende boekverfilmingen wordt zowel in de reader opgenomen, als op de website van Focus vermeld. Tijdens de bijeenkomsten word je ook op de hoogte gesteld.
• Zowel aanmelding als informatieverstrekking verloopt bij voorkeur via e-mail
• De Boek & Filmbijeenkomsten zijn niet geplaceerd.
• De bijeenkomst start met een inleiding van circa 20 minuten tot een half uur. Meteen aansluitend wordt de film vertoond.

DEELNAMEKOSTEN

• Deelnemen aan de hele (zevendelige) reeks kost € 90,-.
• F-Pashouders en vrienden van Focus betalen € 82,50.
• Cinevillepashouders betalen eenmalig een toeslag van € 25,- en laten iedere bijeenkomst hun cinevillepas scannen.

Deelnamepasjes van nieuwe cursisten worden uitgereikt op de eerste cursusavond. Pasjes van cursisten die ook seizoen 2020 – 2021 deelnamen, worden na betaling geldig gemaakt voor het nieuwe seizoen; bewaar dus uw oude pas!

AANMELDINGSPROCEDURE

 • Stuur vóór 10 september 2021 een mail naar boekenfilm@focusarnhem.nl (bij “onderwerp” vermelden: ‘Boek & Film 2021-2022 …’ , aangevuld met de reeks van jouw voorkeur: ma1, ma2, di1 of di2.
 • Zet in de mail de volgende gegevens:
  • Naam, voornaam (of -letters), e-mailadres.
  • Heb je een F-pas (de kortingspas van Focus) of vriendenpas van Focus, vermeld dan tevens het pasnummer.
  • Eerste keuze reeks
  • Tweede keuze reeks (voor het geval dat je eerste keuzegroep al vol is)
 • BELANGRIJK! Wil je met anderen geplaatst worden in dezelfde reeks, vermeld dan ook hun namen en het liefst ook de nummers van hun boek&filmpassen/F-passen, en zorg ervoor dat de betaling voor alle personen gelijktijdig bijgeschreven wordt. Doe je dat niet, dan is er geen garantie dat je met je partner/vrienden in dezelfde groep geplaatst wordt!
 • En maak het cursusgeld over naar IBAN: NL85 RABO 0150 7168 34 t.n.v. Stichting Focus Filmtheater onder vermelding van ‘Boek & Film 2021-2022 … ‘ aangevuld met ma1, ma2, di1 of di2. Indien de cursistennaam in de e-mail niet overeenkomt met de naam op het bankafschrift, vermeld dan s.v.p. bij de overschrijving voor wie de betaling geldt.

De datum van bijschrijving geldt als aanmeldingsdatum.

BEVESTIGING PLAATSING

Je ontvangt uiterlijk 10 september 2021 bericht of plaatsing op de door jou gewenste dag mogelijk is. Kun je niet geplaatst worden (in het geval van te veel of te weinig aanmeldingen) dan ontvang je het gestorte deelnamebedrag retour. Zowel aanmelding als informatieverstrekking en het toezenden van de readers verloopt bij voorkeur via e-mail. Je gegevens worden niet aan andere partijen verstrekt en je ontvangt alleen e-mail die betrekking heeft op de Boek & Filmreeks.

MAATREGELEN VANWEGE COVID’19

Hier vind je alle Coronamaatregelen van Focus.