Arnhemse Uitnacht

Arnhemse Uitnacht

Focus staat in de avond van vrijdag 25 januari 2019 geheel in het teken van de tweede Arnhemse Uitnacht. Met performances, exclusieve voorpremières, kunstfilms, speciale Uitnacht cocktails én een hilarisch kortfilmprogramma op het dak in onvervalste après-ski setting (als voorproefje op onze Focus op het Dak Wintereditie).  Bekijk hieronder het hele programma!

Programma

Apocalypse Mon Amour door K&A
De geur van apocalypse. Het jaar is 8102. Rollende wolken van aluminium. De tijd gaat door. Het virus OK-KO breidt zich uit. Letter na letter wordt ons alfabet gewist. Tijdens de Arnhemse Uitnacht wordt zaal 2 van Focus omgetoverd tot de intrigerende set van APOCALYPSE MON AMOUR. Een interdisciplinaire, interactieve performance en installatie, een ode aan de schrijfkunst en een doodvonnis voor de letters. In het holst van de nacht verschijnt een oneindige brief, live getypt door de twee performers. Jij, bezoeker, gebruikt een speciale webapplicatie om zelf een brief te schrijven: aan je geliefde, aan een vriend, aan je moeder, aan je huisbaas of aan je lievelingsdier.
Het werk is geïnspireerd door Hiroshima mon amour van Marguerite Duras. K&A hervormen het beenmerg van dit invloedrijke boek tot schurende sculpturen, vibrerende geluiden en magnetische, anatomische close-ups. Golven bloemen, zwermen uitvallende haren, graffitischaduwen, neon woestijnen en rivierarmen transformeren de ruimte.
APOCALYPSE MON AMOUR gebruikt de codes van cinema, theater en webdesign om het publiek uit te nodigen hun tekens achter te laten op de laatste lege zilveren pagina. En vergeet niet: uitwissen is vertrouwen.

De avond bestaat uit meerdere onderdelen, maar je mag op elk moment binnenlopen:
19:00 – 21:00 Installatie ‘An apocalyptic aluminium landscape’
21:00 – 22:00 Performance Apocalypse Mon Amour
22:15 Nagesprek
Zaal 2 | vanaf 19:00 uur | Gratis toegang

Welkom in het kunstwerk
Plaats jezelf in de mooiste schilderijen van Museum Arnhem. In de foyer van Focus Filmtheater bouwt Museum Arnhem samen met studenten van ArtEZ een set waar jij onderdeel wordt van een kunstwerk. Kies jouw favoriete kunstwerk, stap erin en neem een foto mee naar huis. Werk je liever achter de schermen? Zoek dan een mooie typemachine uit en beschrijf de eerste scène van jouw ideale Uitnacht.
Foyer (1e etage) | doorlopend | gratis

Kunstfilms en filmkunst
Platform Beeldende Kunst Arnhem presenteert uiteenlopende films die zijn gemaakt door beeldend kunstenaars en een scala aan verhalen en sferen tonen die allemaal uitgaan van het thema SET; een filmset, een decor. Een set is een tijdelijke verblijfplaats voor een verhaal, een podium voor bijzondere dingen, een middel om gedachten op te projecteren, een tijdelijk landschap, een metamorfose en in elk geval een zeer persoonlijke ervaring. Met een bijdrage van: Plaatsmaken, Museum Arnhem, Studio Omstand, Collectie de Groen, Motel Spatie, AKINCI en Some Shorts. De films worden vertoond in twee blokken, maar het is mogelijk om in- en uit te lopen.
Zaal 3 (2e etage) | 19:30 en 21:30 uur | gratis

Focus op het dak Wintereditie – de preview
Wist je dat Focus een unieke openluchtzaal heeft op het dak? Afgelopen zomer was het al een groot succes, maar deze winter kun je opnieuw het dak op! Krijg tijdens de Uitnacht alvast een voorproefje van deze Focus op het dak Wintereditie met een hilarisch kortfilmprogramma in een onvervalste après-ski-setting. Denk Glühwein, koek en zopie, rode wangen, en, natuurlijk, films!
Zaal 6, op het dak | doorlopend vanaf 20:00 uur | gratis

Voorpremières en premièrefilms voor een spotprijs
Geen filmtheater zonder films! Daarom vertoont Focus in zaal 1, 4 en 5 tijdens de Uitnacht een mooie selectie van exclusieve voorpremières en premièrefilms. Maak kennis met het aanbod van Focus en koop je tickets alleen tijdens de uitnacht voor de belachelijk lage prijs van € 5 per film!

Het Uitnacht-filmprogramma:

Zaal 1 (begane grond)
19:00 Voorpremière GREENBOOK
Peter Farrelly | VS 2018 | 130 min
Een inspirerend, hartverwarmend en waargebeurd verhaal over de hechte vriendschap tussen een uitsmijter (Viggo Mortensen) en concertpianist (Mahershala Ali), die gedwongen worden hun verschillen opzij te zetten om de meest onvergetelijke reis van hun leven te maken.

21:45 Voorpremière CLIMAX
Gaspar Noë | Frankrijk 2018 | 95 min
Climax is de nieuwe film van enfant terrible Gaspar Noé (Irréversible, Enter the Void & Love). Een hallucinerende, uitzinnige en haast gruwelijke voorstelling van een nachtelijk dansfeest. Sofia Boutella (Atomic Blonde), een cast professionele dansers en een hypnotiserende soundtrack (o.a. Daft Punk, Aphex Twin) maken deze dansende trip van Noé compleet.

Zaal 4 (2e etage)
19:30 Werk Ohne Autor
Florian Henkel von Donnersmarck | Duitsland 2017 | 188 min
De nieuwe film van Florian Henckel von Donnersmarck (Das Leben der Anderen) is een schitterend, meeslepend drama dat losjes gebaseerd is op het leven van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter. Over een tijdspanne van veertig jaar toont de film de wording van een groot kunstenaar tegen een roerige historische achtergrond: beginnend in nazi-Duitsland, toen Hitler moderne kunst als ‘entartet’ diskwalificeerde, tot ver in het tijdperk van de totalitaire DDR.

Zaal 5 (2e etage)
19:15 Stan & Ollie
Jon S. Baird | GB 2018 | 98 min
Het hartverwarmende en waargebeurde verhaal van wat de spectaculaire afscheidstournee van het wereldberoemde komische duo Stan Laurel en Oliver Hardy (perfect vertolkt door Steve Coogan en John C. Reilly) had moeten worden. In de herfst van hun loopbaan maken ze zich op voor een laatste theatertour door het naoorlogse Engeland en Ierland.

21:20 Blaze – met voorprogramma door zanger Tim Knol en Djurre de Haan!
VS 2018 | Ethan Hawke | 129 min (film) + 45 min voorprogramma 
Deze film volgt de kleurrijke singer-songwriter Blaze Foley in verschillende fases van zijn leven: zijn relatie met Sybil Rosen, de impact van zijn nummers en zijn tragische overlijden op 39-jarige leeftijd. Een liefdevol eerbetoon van regisseur Ethan Hawke aan een haast vergeten countryheld. De Nederlandse Americana-artiesten Tim Knol en Djurre de Haan (awkward i) verzorgen een inleidend programma over hun muzikale held Blaze Foley. Ze spelen liedjes van Foley, vertellen verhalen, en leggen uit wat de man zo’n legende maakt. Tickets film + voorprogramma >

Zaal 1, 4 en 5 | vanaf 19:00 uur | € 5,00 per filmticket

Focus | Eten + Drinken
Het gezellige café-restaurant Focus | Eten + Drinken is tijdens de Uitnacht natuurlijk geopend en serveert, naast een uitgebreid assortiment aan drankjes en hapjes, een heuse Uitnacht cocktail! Wil je vooraf komen dineren? Reserveer dan even een plekje via tel: 088 1900 600.

F ilms in deze special