United States of Love

Première v/a do. 2/3
Tomasz Wasilewski - 2016
104 minuten
Drama
Pools (Nederlands ondertiteld)
Polen
Toegangsprijs
€ 9,50,- of € 10,-
F-pas korting: € 2,-
Polen, 1990. Er waait een wind van verandering door het land. Het communistische juk is afgeworpen en de Polen proeven voor het eerst van vrijheid, maar zijn ook onzeker over hun toekomst. Scholen krijgen de naam ‘Solidarnósc’, de eerste West-Duitse kuuroord-bezoekers brengen harde valuta met zich mee, porno-videofilms komen in roulatie en de televisie herhaalt de beelden van Ceausescu’s terechtstelling.

Maar menselijke gevoelens blijven ondanks de veranderingen hetzelfde: hoop en verlangens, gevangen tussen werk, familie, geloof, begeerte en onthouding.Tomasz Wasilewski portretteert vier vrouwen in een provinciestad. Alle vier worstelen ze met eenzaamheid en de zoektocht naar affectie. Ze wonen in hetzelfde flatgebouw, in een omgeving die de bewoners lijkt te verstikken maar die vergroeid is met hun levens en dromen.

Agata is een jonge moeder in een ongelukkkig huwelijk. Ze is verliefd op een priester. Renata is een oudere lerares die gefascineerd is door haar buurvrouw Marzena, een voormalige lokale beauty-queen die droomt van een modellencarrière en wier echtgenoot al jaren in Duitsland werkt. Marzena’s zus Iza, de directrice van de school, heeft een geheime relatie met de getrouwde vader van een van de leerlingen.

United States of Love is schitterend gefilmd in verbleekte pastelkleuren. Een handelsmerk van de Moldavische cameraman Oleg Mutu, bekend van vele films uit de Roemeense new-wave, zoals ‘4 maanden, 3 Weken, 2 dagen’ en ‘Beyond the Hills’ van Christian Mungiu.


De Pers over UNITED STATES OF LOVE:

"Zulke krachtig geschreven en indrukwekkend gespeelde vrouwenportretten zie je weinig."
NRC Handelsblad 4****

"De vier personages in United States of Love verhouden zich in een vrijwel volmaakt evenwicht."
De Volkskrant 4****

"Misschien een briljante nieuwe Poolse authentieke stem."
Het Parool 4****

"Hoewel misschien niet allemaal even subtiel, treft de film doel."
Cinemagazine.nl 4****

"Met zijn eerste historische drama treedt de Poolse regisseur Tomasz Wasilewski in de voetsporen van zijn legendarische landgenoot Krzysztof Kieślowski."
De Filmkrant 3***
Deze voorstelling reserveren of kopen op ...