The Islands and the Whales

Première v/a do. 30/3
Mike Day - 2016
84 minuten
Documentaire
Deens, Engels (Nederlands ondertiteld)
GB/Denemarken
Toegangsprijs
€ 9,-
F-pas korting: € 2,-
Tussen IJsland en Noorwegen liggen de adembenemend mooie Faeröer eilanden. Op de rotsachtige heuvels groeit weinig, dus leeft het inheemse volk al eeuwenlang van walvisvlees en zeevogels. Door ernstige vervuiling van de zee loopt hun traditionele levenswijze gevaar. 

De vis zit vol kwik, de vogels vol plastic en bovendien liggen de Faeröers onder vuur vanwege de walvisvangst. De walvisjagers (of beter gezegd: griendenjagers) van de Faeröer zijn van mening dat de jacht van vitaal belang is voor hun manier van leven. Maar als een lokale professor een grimmige ontdekking doet over de effecten van vervuiling van de zee, blijkt dat milieuverandering de manier van leven van het Faeröerse volk voor altijd gaat veranderen.

De Faeröer Eilanden bestaan uit een groep van 18 eilanden, gelegen tussen Noorwegen en IJsland, op een oppervlakte zo groot als provincie Utrecht. Niet alle eilandjes zijn bewoonbaar, maar samen vormen ze de thuisbasis van ongeveer 50.000 mensen, wat ze een van de kleinste naties op aarde maakt. De documentaire van Mike Day onderzoekt de eilanden in een tijd van verandering, waarin traditie wordt bedreigd door de druk van de moderne tijd en de lokale bevolking op zoek is naar manieren om vast te houden aan hun culturele identiteit, omdat ze steeds bewuster worden dat ze niet langer kunnen rekenen op de zee.

Deze voorstelling reserveren of kopen op ...