The Islands and the Whales - voorpremière

Film & Debat - wo. 22/2 om 19:00u.
Mike Day - 2016
84 minuten
Documentaire
Deens, Engels (Nederlands ondertiteld)
GB/Denemarken
Toegangsprijs
€ 9,-
F-pas korting: € 2,-
Tussen IJsland en Noorwegen liggen de adembenemend mooie Faeröer eilanden. Op de rotsachtige heuvels groeit weinig, dus leeft het inheemse volk al eeuwenlang van walvisvlees en zeevogels. Door ernstige vervuiling van de zee loopt hun traditionele levenswijze gevaar. Na de film is er een zaalgesprek met Dr. Elisabet Rasch, cultureel antropoloog.

De vis zit vol kwik, de vogels vol plastic en bovendien liggen de Faeröers onder vuur vanwege de walvisvangst. De walvisjagers (of beter gezegd: griendenjagers) van de Faeröer zijn van mening dat de jacht van vitaal belang is voor hun manier van leven. Maar als een lokale professor een grimmige ontdekking doet over de effecten van vervuiling van de zee, blijkt dat milieuverandering de manier van leven van het Faeröerse volk voor altijd gaat veranderen.

De Faeröer Eilanden bestaan uit een groep van 18 eilanden, gelegen tussen Noorwegen en IJsland, op een oppervlakte zo groot als provincie Utrecht. Niet alle eilandjes zijn bewoonbaar, maar samen vormen ze de thuisbasis van ongeveer 50.000 mensen, wat ze een van de kleinste naties op aarde maakt. De documentaire van Mike Day onderzoekt de eilanden in een tijd van verandering, waarin traditie wordt bedreigd door de druk van de moderne tijd en de lokale bevolking op zoek is naar manieren om vast te houden aan hun culturele identiteit, omdat ze steeds bewuster worden dat ze niet langer kunnen rekenen op de zee.
Te zien ihkv Movies that Matter on Tour, een landelijk film-en-debat-programma waarin een aantal filmtheaters samenwerken met lokale Amnesty-afdelingen.

Na de film gaat Basti Baroncini in gesprek met Dr. Elisabet Rasch. Rasch promoveerde aan de UU als cultureel antropoloog op een onderzoek over inheemse identiteit en lokale politiek. Nu werkt zij als universitair docent aan de Universiteit van Wageningen bij Sociology of Development and Change. Ze doet onderzoek naar de veranderende (culturele, symbolische, spirituele, economische) betekenissen van natuurlijke hulpbronnen in relatie tot (inheemse) identiteit en politiek. Daarbij kijkt zij met name naar activisme rondom mijnbouw en gaswinning, vormen van ‘ontwikkeling’  die vaak haaks staan op de lokale betekenis die aan natuurlijke hulpbronnen wordt gegeven.
Deze voorstelling reserveren of kopen op ...