Sami Blood

Première v/a do. 11/5
Amanda Kernell - 2016
Lene Cecilia Sparrok, Maj Doris Rimpi en Hanna Alström
110 minuten
Drama
Zweeds, Sami (Nederlands ondertiteld)
Zweden
Toegangsprijs
€ 9,50,- of € 10,-
F-pas korting: € 2,-
De veertienjarige Ella-Marja is ambitieus en leergierig, maar niemand neemt haar serieus; ze komt uit een herdersfamilie uit Lapland en in het Zweden van de jaren dertig wordt haar volk, de Sami, gezien als inferieur.

Samen met haar zusje wordt Ella-Marja naar een kostschool gestuurd, waar hen een minderwaardigheidscomplex wordt aangepraat door doktoren en docenten. Terwijl haar klasgenootjes zich ondanks (of dankzij) alle pesterijen vastklampen aan de cultuur van de Sami, maakt Ella-Marja een radicale keuze: als het niet anders kan, dan wordt ze wel een Zweed.

Sami Blood
was te zien op filmfestivals over de hele wereld en won op het festival van Venetië de prijs voor beste debuut. Regisseur Amanda Kernell, die ook het scenario schreef, heeft zelf een Zweedse moeder en Sami vader. In haar film focust ze zich volledig op het perspectief van de jonge Ella-Marja, die prachtig wordt gespeeld door de talentvolle Lene Cecilia Sparrok. ‘Door het charisma van Sparrok blijf je non-stop betrokken bij het verhaal van Ella-Marja’, schrijft The Hollywood Reporter. De prachtige opnamen werden gemaakt in de natuur van de Zweedse provincie Västerbotten.
Deze voorstelling reserveren of kopen op ...