Raving Iran

Film & Debat: wo. 24/5 om 19:00u.
Susanne Regina Meures - 2016
105 minuten
Documentaire
Farsi
Zwitserland
Toegangsprijs
€ 9,50,- of € 10,-
F-pas korting: € 9,-
Blade & Beard noemen ze zichzelf, de twee dj’s die met hun melodieuze ‘deep house’ aan de weg timmeren. Illegaal welteverstaan, want Anoosh en Arash wonen in Iran, waar de moraalpolitie iedere vorm van techno of house verbiedt.

Dankzij het ondergrondse muziekcircuit weten ze hun beats toch enigszins te verspreiden, maar het gaat moeizaam. Allebei snakken ze naar een normaal bestaan, weg van de illegaliteit, maar zonder concessies te doen aan hun muzikale dromen. Dat kan alleen in het buitenland, weten de jongens. Wanneer ze een uitnodiging krijgen om in Zürich te komen draaien op het technofestival Lethargy, is het tijd om een belangrijke beslissing te nemen.

Susanne Regina Meurs volgde Anoosh en Arash tussen september 2013 en augustus 2014, een cruciale fase in hun leven. Ze legt hun bestaan in Teheran vast, waar ze voortdurend op hun hoede moeten zijn, en laat zien hoe de jongens de vrijheid in Zwitserland ervaren. Uit veiligheidsoverwegingen werd grotendeels met mobieltjes gefilmd. Het resultaat is een rauw, maar ook poëtisch verslag van twee jongens op een kruispunt in hun leven.

Aansluitend op de film gaat Basti Baroncini in gesprek met Koerdisch-Iraans-Nederlandse kunstenaar en activist Ehsan Fardjadniya. Hij kwam in 2000 als politiek vluchteling naar Nederland. Ehsan studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en Goldsmiths University in London. In zijn werk onderzoekt hij de relatie tussen kunst, macht en activisme door middel van publieke interventies, performance en video. In 2014 overwon hij zijn angst en bracht hij -als Nederlander- voor het eerst weer een bezoek aan zijn moederland.Te zien ihkv Movies that Matter on Tour, een landelijk film-en-debat-programma waarin een aantal filmtheaters samenwerken met lokale Amnesty-afdelingen.
Deze voorstelling reserveren of kopen op ...