Oktober (Oktyabr)

ma. 23/10 om 19:00u. - stille filmklassieker met live muziek!
Sergei Eisenstein - 1928
104 minuten
Politieke film
(Engels ondertiteld)
Rusland
Toegangsprijs
€ 12,50,-
F-pas korting: € 2,-
Volkskrantjournalist en musicus Kevin Toma maakt live muziek bij de monumentale, zwijgende filmklassieker van Sergei Eisenstein over de oktoberrevolutie, ‘de tien dagen die de wereld deden wankelen’. (Digitale restauratie uit 2012).

Het Centrale Committee van de Soviet Unie besloot in 1927 dat het de tiende verjaardag van de Oktober Revolutie met een grootse film wilde herdenken en vroeg daarvoor de beste regisseur die het land ooit heeft gekend: Sergei Eisenstein. 'Oktyabr' (Oktober), of 'The Ten Days that Shook the World' zoals de film ook wel genoemd wordt, is een episch drama over de beroemdste revolutie uit de geschiedenis en is zo nauwkeurig en subliem gemaakt dat het wel een ooggetuigenverslag van de gebeurtenissen lijkt.

Eisenstein maakte alle opnamen op de historische lokaties in Petrograd (het latere Leningrad en nu Sint Petersburg) en liet zich bijstaan door enkele leiders van de originele Revolutie uit 1917. De film raast langs alle hoogtepunten van de Revolutie: van het einde van de monarchie in februari 1917, via de opkomst en arrestatie van Lenin en de beroemde Tien Dagen in oktober waarin de Bolsjevieken het Winter Paleis bestormen, tot en met de ontbinding van de 'voorlopige regering' in november 1918. 'Oktyabr' is beroemd om de ongeëvenaarde montagetechniek en sublieme camerahoeken die Eisenstein toepaste. Het lijkt vaak alsof de regisseur zijn experimenteerdrift op de vrije loop laat, maar hij houdt de spanning en het tempo zo hoog dat er geen ontkomen aan is: 'Oktyabr' is hipper en sneller dan MTV en spannender dan menig hedendaags Hollywoodwerk.
Deze film maakt deel uit van het programma HOW TO MAKE A MOLOTOV COCKTAIL: THE CINEMA OF REVOLUTION, een samenwerkingsverband tussen ArtEZ Studium Generale en Focus Filmtheater Arnhem. Op 9 november is er een lange festivaldag met films en inleidingen!
Deze voorstelling reserveren of kopen op ...