Mission Statements the Architecture of Dutch Diplomacy

vrijdag 14 september 2012 om 19:45 uur - I.s.m. ArtEZ Academie van Bouwkunst & CASA
Jord den Hollander - 2011
60 minuten
Documentaire
(niet ondertiteld)
Nederland
Toegangsprijs
€ 9,-
F-pas korting: € 2,-
I.s.m. ArtEZ Academie van Bouwkunst & CASA presenteert Focus Filmtheater op vrijdag 14 september 2012 om 19:45 uur de documentaire:

Mission Statements: the Architecture of Dutch Diplomacy
regie: Jord den Hollander NL 2011, 60m.
met inleiding door regisseur Jord den Hollander
entree: € 9,00

Filmbeschrijving

In 1991 besloot het Ministerie van Buitenlandse Zaken om Nederlandse architectuur in het buitenland te promoten. Over de hele wereld werden door Nederlandse architecten nieuwe ambassades ontworpen. De gebouwen gaven niet alleen een indruk van nieuwe trends in de Nederlandse architectuur, zij verbeeldden ook de moderne houding in de Nederlandse diplomatie. Internationale critici schreven lovend over de nieuwe line-up van diplomatieke architectuur; veel gebouwen werden met architectuurprijzen beloond.

In 2007 ontving de ambassade in Addis Abeba de meest prestigieuze ervan: de Aga Khan Award. Om politieke en economische redenen besloot de Nederlandse overheid onlangs om met het project te stoppen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde op 8 april 2011: “Het standaard beeld van een ambassade als een gebouw met een vlag en personeel wordt doorbroken”.

De film vertelt het verhaal van vier van de meest opvallende nieuwe ambassades. Paramaribo (Suriname) van architectenburo Lafour en Wijk, de eerste in de reeks en in de voormalige kolonie de meest besproken. De ambassade in Berlijn van OMA, Rem Koolhaas die 4 keer meer kostte dan begroot en die nu een hotspot voor toeristen is. Maputo (Mozambique) van Claus en Kaan architecten werd gebouwd in een land dat nog steeds herstelt van een bloedige burgeroorlog.

De ambassade in Addis Abeba (Ethiopië) van Bjarne Mastenbroek en Dick van Gameren, het gebouw dat sterk refereert aan de lokale orthodoxe kerken die 800 jaar geleden uit rotsen gehouwen werden. Is de culturele missie na twintig jaar geslaagd? Mission Statements vertelt het verhaal over de totstandkoming van de gebouwen en toont het dagelijks leven in de ambassades.

Het is een onthullend relaas over het culturele aspect in de diplomatie en toont de soms hilarische misverstanden die daar uit voort komen. De film geeft daarmee een ongewoon beeld van de Nederlandse identiteit. zie ook:

http://www.missionstatements.nl/
Deze voorstelling reserveren of kopen op ...