Mimosas

Première v/a do. 30/11
Oliver Laxe - 2017
96 minuten
Drama
(Nederlands ondertiteld)
Spanje/Marokko
Toegangsprijs
€ 9,50,- of € 10,-
F-pas korting: € 2,-
Mystieke wijsheid en poëtische suggestie gaan hand in hand in deze spirituele roadmovie, in het Marokkaanse Atlasgebergte op beeldschoon 35mm gedraaid. Om de wens van een stervende sjeik te vervullen, moet een drietal mannen onbegaanbare bergpassen en andere gevaren trotseren.

Een stervende sjeik wil in de eeuwenoude stad Sijilmasa begraven worden. Maar de dood wacht niet, en bang voor de onbegaanbare bergpassen laten zijn begeleiders hem achter. Alleen de twee schurken Ahmed en Said voelen zich geroepen de laatste wens van de sjeik te vervullen.

Als profetisch redder uit een parallelle, eigentijdser wereld, wordt Shakib (onweerstaanbaar enigmatisch gespeeld door Shakib ben Omar) uitgekozen om hen bij te staan tijdens de gevaarlijke reis. Een beeldschoon reisverslag en studie van een landschap, maar bovenal een spannende en mysterieuze parabel over de ongrijpbare krachten van geloof, kennis en lot.
VPRO cinema (****): "Schitterend gefilmde, kalme, raadselachtige odyssee over goed en kwaad." NRC (****): "Mystiek sprookje in Marokkaanse woestijn (...) Groots in grillige bescheidenheid." Trouw (****): "Arabische western met hoofdrol voor het schitterende Atlasgebergte."
Deze voorstelling reserveren of kopen op ...