Liefde is Aardappelen

nu te zien
Aliona van der Horst - 2017
90 minuten
Documentaire
Russisch (Nederlands ondertiteld)
NL
Niet schadelijk / alle leeftijden 
Toegangsprijs
€ 9,50,- of € 10,-
F-pas korting: € 2,-
Wonderschone en diep ontroerende film over documentairemaker Aliona van der Vorst's Russische moeder en haar vijf zussen. Ze vertellen onvoorstelbare verhalen over het leven onder Stalin; magistraal en poëtisch verbeeld door beroemd animatie-kunstenaar Massi.

Op een dag krijgt Aliona van der Horst een erfenis: een zesde deel van een houten huisje op het platteland van Rusland. Het huis waar haar moeder opgroeide. Samen met haar Russische familieleden ruimt zij het huisje leeg en leert zij langzaamaan steeds meer over het onbekende verleden van haar moeder en vijf zussen. Makkelijk gaat dat niet. Men laat liever het verleden rusten en zeker de slechte dingen. Ze zijn er echter allemaal door getekend. Het gebrek aan alles. De vereiste opoffering aan de grote zaak. De onbelangrijkheid van de individuele mens. Heel voorzichtig weet Aliona de bijzonder ontroerende en indrukwekkende verhalen los te krijgen. En krijgen vermakelijke details ineens een heel andere lading.

Aliona van der Horst is een van Nederlands beste documentairemakers. Dit persoonlijke verhaal vertelt ze zo verfijnd en meeslepend dat de film de allure van een speelfilm krijgt. Haar familieleden zijn zowel klein als groots in hoe zij het leven dragen. Mede dankzij de poëtische verbeelding van het verleden door Simone Massi werkt de film toe naar een climax die je diep raakt. Een film die nog lang in je hoofd blijft zoemen.

DE PERS OVER LIEFDE IS AARDAPPEN

NRC ★★★★★: "Liefde is Aardappelen is een aangrijpend portret van Sovjet-Rusland.”

De Volkskrant ★★★★: “Zorgvuldige, ontroerende documentaire. Prachtige, handgetekende animaties van Simone Massi.” (...) “De geschiedenis raakt iedereen, ook degenen die er niet over willen praten.”

Trouw ★★★★ : “Beeldschone en ontroerende reconstructie van een Russische familiegeschiedenis”

Het Parool★★★★: “Van der Horst [vertelt] via de verhalen van haar eigen familie ook een groter verhaal: een persoonlijke Russische geschiedenis die direct raakt aan waar het land nu staat."

Deze voorstelling reserveren of kopen op ...