Lady Macbeth

Première v/a do. 13/4
William Oldroyd - 2016
Florence Pugh, Christopher Fairbank, Cosmo Jarvis, Naomi Ackie
89 minuten
Drama
Engels (Nederlands ondertiteld)
GB
Let op met kinderen tot 12 jaar Geweld Discriminatie 
Toegangsprijs
€ 9,50,- of € 10,-
F-pas korting: € 2,-
De jonge Katherine is in het Northumberland van 1865 een gevangene in eigen huis en wordt door haar sadistische echtgenoot en diens autoritaire vader tot op het bot vernederd. Leven in zo’n liefdeloze wereld moet in deze krachtige kostuumfilm wel tot excessen leiden.

Als Katherine een allesverzengende relatie aanknoopt met een knecht, gaat het mis. Het indrukwekkende speelfilmdebuut van theater- en operaregisseur William Oldroyd is een adaptatie van Nikolaj Leskovs roman Lady Macbeth uit het district Mtsensk (1865), in 1934 door Sjostakovitsj bewerkt tot opera. Scenarist en toneelschrijver Alice Birch situeert het verhaal in het Northumberland van 1865.

Hoofdpersoon Katherine (veelbelovende rol van Florence Pugh) wordt door haar vader verkocht aan een sadistische, rijke mijntycoon die haar op het oog heeft als echtgenote voor zijn even onvriendelijke als autoritaire zoon. Katherine wordt stelselmatig vernederd en moet verplicht binnenshuis blijven. Heel af en toe ontsnapt ze naar de hei, waar ze zich vrij voelt. Als haar echtgenoot afwezig is, begint ze een gepassioneerde affaire met de knecht Sebastian.
Greep uit de lovende recensies:

NRC Handelsblad/nrc.next (*****) “...magistraal Britse kostuumdrama...” “..dit is een heel goede film.”

de Volkskrant (****) “Het giftige en sensuele spel geeft uiting aan het verzet van Katherine.”

Trouw (****) “Florence Pugh is de grote troef in feministische fabel” “...directe, uitgebeende, subtiel-humoristische vertelstijl die de 19de eeuwse vertelling een verrassende, hedendaagse allure geeft.”

Het Parool (****) “...dankzij zijn zelfverzekerde stilering, en de hypnotiserende hoofdrol van debutant Florence Pugh, blijft Lady Macbeth altijd het kijken waard.”

Algemeen Dagblad / Wegener Dagbladen (****) “(voortreffelijk gespeeld door Florence Pugh)” “Lady Macbeth blinkt uit door de eenvoud waarmee dit drama wordt verteld.”

VPRO Gids (****) “(een fantastische Pugh)” “Strak speelfilmdebuut van toneelregisseur Oldroyd, die kleurenblind castte, waardoor Lady Macbeth veel diverser (en waarheidsgetrouwer) is dan het gros van de Engelse kostuumfilms.”

Opzij “De jonge Britse actrice Florence Pugh fascineert in de hoofdrol.”

Filmkrant (****) “Oldroyds enscenering is verfrissend sober. Verrukkelijk simpel verbeeldt hij verveling.”

Deze voorstelling reserveren of kopen op ...