Knife In The Clear Water

Nederlandse première, te zien vanaf 7/9
Xuebo Wang - 2016
Chenghua Li, Shengcang Yang
93 minuten
Drama
Mandarijn (Nederlands ondertiteld)
China
Let op met kinderen tot 16 jaar 
Toegangsprijs
€ 9,50,- of € 10,-
F-pas korting: € 2,-
Prachtige, minimalistische film die zich afspeelt bij de Hui-Chinezen, een bevolkingsgroep in China die het islamitisch geloof aanhangt. Ze zijn verwant aan de Han-Chinezen en van verschillende afkomst, maar de meesten komen uit het oosten van China waar Arabieren hen bekeerd hebben tot de islam.

Het verhaal is simpel: aan het begin van de film wordt een vrouw begraven. Haar man en zoon met zijn vrouw en kinderen blijven achter. Ze leven op het platteland op een immens weidse vlakte en zijn straatarm. Hun enige bezit zijn een paar kippen en een stier. De zoon wil graag de stier opofferen voor een ceremonie ter ere van zijn moeder. De vader heeft daar zichtbaar moeite mee, maar respecteert de wens van zijn zoon.

De film is van een adembenemende schoonheid. De beelden lijken wel schilderijen. De belichting doet denken aan grote schilders als Rembrandt en Vermeer. Elke shot is uitgekiend. De zorgvuldige composities refereren aan grote Russische meesters als Andrey Tarkovski en Andrey Zvagintsev. Kortom: een verhaal met een geweldige intensiteit op uiterst poëtische wijze vertelt.
Deze voorstelling reserveren of kopen op ...