Jane

nu te zien
Brett Morgen - 2017
90 minuten
Documentaire
Engels (Nederlands ondertiteld)
USA
Let op met kinderen tot 9 jaar Angst 
Toegangsprijs
€ 9,50,- of € 10,-
F-pas korting: € 2,-
Een ongelofelijk mooie en diep romantische documentaire over de jonge jaren van Jane Goodall. De wonderschone, nooit eerder vertoonde beelden, gemaakt door haar grote liefde, de Nederlandse natuurfilmer Hugo van Lawick, laten haar intense liefde voor de chimpansees en enorme toewijding aan haar werk zien.

Als 26-jarige secretaresse krijgt Jane Goodall van paleontoloog Leakey de kans om naar Afrika te gaan, haar grote droom. Zonder enige ervaring, kennis of wetenschappelijke opleiding (een open geest, een passie voor kennis, geduld en liefde voor dieren waren de vereisten) trekt zij, samen met haar moeder, naar de wildernis om de allereerste onderzoeker naar apengedrag in het wild te worden.

Het zijn paradijselijke en bijna onwerkelijke beelden. Met een in onze ogen ongekende naïviteit benaderen zij en Hugo de chimpansees en de gevaren in de wildernis. Het zijn de jaren zestig en in meerdere opzichten lijkt de wereld nog onschuldig. Nooit eerder waren deze beelden over haar beginjaren, haar grote wetenschappelijke doorbraken en de opbloeiende liefde tussen Hugo en haar te zien. Pas in 2014 werd deze filmische schat, meer dan 100 uur aan prachtig warm en teder 16 mm materiaal, teruggevonden in de archieven van National Geographic.

Brett Morgen bekend van o.a. Cobain: Montage of Heck, kreeg de droomopdracht om er een film van te maken. Philip Glass componeerde de muziek er voor. Samen met het nuchtere commentaar van de oude Jane Goodall (nu 83) creëerden ze een bijzonder ontroerende en wonderbaarlijke film.
Deze voorstelling reserveren of kopen op ...