Doof Kind

nu te zien
Alex de Ronde - 2017
71 minuten
Documentaire
Nederlands
NL
Toegangsprijs
€ 10,-
F-pas korting: € 2,-
De documentaire Doof Kind schetst een ontroerend portret van de charismatische, dove Tobias, die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt.

Door het gebruik van familiefilmpjes zien we hoe Tobias opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer, Joachim. Samen blikken ze terug op hun jeugd. Communicatie met de horende wereld is moeizaam, maar Tobias’ verblijf op Gallaudet University in Washington D.C. – de enige dovenuniversiteit ter wereld – voelt paradijselijk aan.

De film laat zien hoe een handicap zomaar in een rijke cultuur kan veranderen en andersom. Tobias weet die twee werelden slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen. De onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt gelegenheid tot het aan de orde stellen van allerhande vragen, die variëren van de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de overige gezinsleden tot aan de soms absurde gevolgen van een gehandicaptenstatus.

Doof Kind was de winnaar van de publieksprijs IDFA 2017.
recensies: ***de Volkskrant: 'Doof kind is een inzichtelijk en aangrijpend verhaal over doof zijn als identiteit. De doof geboren zoon van filmmaker de Ronde is een innemende rasverteller.'

****NRC: ' als er iets is wat Doof kind wil laten zien is het dat doofheid gewoon is en geen handicap.'
Deze voorstelling reserveren of kopen op ...
Zo 18 mrt
Ma 19 mrt
Di 20 mrt
Wo 21 mrt