Ascent

nu te zien
Fiona Tan - 2017
80 minuten
NL
Toegangsprijs
€ 9,50,- of € 10,-
F-pas korting: € 2,-
Na History’s Future verkent Fiona Tan opnieuw de mogelijkheden van het medium film. De basis is een compilatie van duizenden foto's van de beroemde Japanse vulkaan Mount Fuji, ondersteund door een expressieve soundtrack met de stemmen van de fictieve hoofdpersonen; een Engelse vrouw en haar overleden Japanse geliefde, die ooit de vulkaan beklom. Ontroerend en filosofisch.

Geen berg is zo vaak gefotografeerd als de Japanse Mount Fuji. Ze wordt vereerd als een God, is zowel icoon als cliché. In haar massieve onveranderlijkheid is de berg visueel overweldigend. Er zijn weinig bergen in de wereld die de mythische status van Mount Fuji benaderen. Ze vormde inspiratie voor de beroemde prenten van Hokusai en speelde een prominente rol in Godzilla. Vierduizend unieke foto’s die in de afgelopen anderhalve eeuw van Mount Fuji zijn gemaakt vormen het uitgangspunt van het prachtige, meditatieve filmessay Ascent van de wereldvermaarde Indonesisch-Nederlandse kunstenaar Fiona Tan.

In de film ontvangt de Engelse Mary een pakket met daarin brieven en foto’s van haar overleden partner Hiroshi. Daarin vertelt hij over zijn beklimming van Mount Fuji. Zijn verhaal en de foto’s maken een stroom van gedachten en associaties bij Mary los. Zo vormt de berg de aanleiding voor een reeks bespiegelingen over het leven, de tegenstelling tussen natuur en cultuur, traditie en vergankelijkheid, over film en fotografie.

De film is visueel overweldigend als de berg zelf. Tan brengt ons in een trance door het precieze ritme van de beelden en de rake observaties over kunst en leven. Een toestand waarvan je het liefst wilt dat deze niet meer stopt. Een klein meesterwerk.
Deze voorstelling reserveren of kopen op ...