Aloys

nu te zien
Tobias Nölle - 2016
91 minuten
Drama
Duits (Nederlands ondertiteld)
Zwitserland/Frankrijk
Toegangsprijs
€ 9,50,- of € 10,-
F-pas korting: € 2,-
Aloys Adorn is een privé-detective van middelbare leeftijd die met zijn vader samenwerkt en -woont. Hij bekijkt het leven op veilige afstand, door de lens van een videocamera en het obsessief bekijken en ordenen van een immense hoeveelheid surveillance-tapes die hij in hun woning heeft liggen.

Dan overlijdt zijn vader en blijft Aloys alleen achter. Zijn beschermde bestaan begint barsten te vertonen. Na een avondje doordrinken, wordt hij wakker in een stadsbus. Zijn camera en kostbare tapes zijn gestolen. Kort daarna wordt hij gebeld door een mysterieuze vrouw: hij krijgt zijn spullen terug, mits hij deelneemt aan een obscure Japanse uitvinding die ‘telephone walking’ heet. Een nieuw universum opent zich, zou dit hem uit zijn isolement kunnen halen?

Aloys’ claustrofobische omgeving en een jaren 70-kleurenpalet, dragen bij aan de vreemde, onwereldse sfeer van de film. Maar het effectiefste middel is de ingetogen humor die Nölle inzet: je weet nooit precies of je nou moet lachen of huilen om Aloys’ wrede lot.
DE PERS OVER ALOYS

NRC ****
Het is een virtuoos gecomponeerd filmdoolhof waar de uitgang steeds net buiten beeld ligt; een film die als het ware om zijn eigen as cirkelt. Heel knap…

+ interview Tobias Nölle
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/19/gezellig-samen-naar-ons-schermpje-staren-8277087-a1554988


Volkskrant ****
Met lekker excentrieke humor, fraai camerawerk en goed verzorgde aankleding is Aloys een knap gemaakt debuut. Fantasie en werkelijkheid lopen in de film probleemloos in elkaar over.


VPRO ****
Prachtige in zichzelf gekeerde film over een in zichzelf gekeerde man. Met een opvallende bijrol voor beesten, die regelmatig betekenisvol (en ook een beetje dreigend) in de camera kijken.

+ interview Tobias Nölle
https://www.vpro.nl/cinema/lees/artikelen/interviews/2017/Tobias-N-lle-over-Aloys.html


Cinemagazine ****1/2
De verhalende symboliek is sterk, maar de effectieve beelden doen daar niet voor onder. ‘Aloys’ is mooi gefilmd, met name door de wisselwerking tussen beeld en geluid. Strakke, stilstaande shots geven ruimte aan interpretatie. De details zijn strak, ook in geluid. De waanzin, die zich langzaam over Aloys meester maakt, wordt door dit alles uiterst inzichtelijk in beeld gebracht.

+ interview Tobias Nölle
https://cinemagazine.nl/interview-tobias-nolle-aloys/


Filmtotaal ****
Er ontstaat een verstandhouding tussen twee verloren zielen in dit steeds scherpere portret van pijnlijke eenzaamheid en isolement. Visuele illustratie is er in de vorm van bijvoorbeeld het oude appartement, maar de thematiek komt vooral terug in het geluid. De geïsoleerde geluiden van het bos en later de fantasieën van het duo, snijden het geluid van de werkelijkheid af of voorkomen dat de realiteit de oren van Aloys bereikt.


Deze voorstelling reserveren of kopen op ...