jaarverslag 2016

2016 was een turbulent filmvertoningsjaar in Arnhem. Met de komst van een gloednieuwe Pathébioscoop aan het stationsplein en de opening van Stadsbioscoop Rembrandt vond er een sterke uitbreiding van zalen en aanbod plaats. Vanwege de veranderde situatie heeft Focus Filmtheater Arnhem in zijn begroting 2016 rekening gehouden met een teruggang in het aantal bezoekers. Ook vanwege het feit dat een aantal belangrijke, aansprekende titels die normaliter in Focus te zien zouden zijn geweest, elders zijn geprogrammeerd. Gegeven de omstandigheden heeft Focus een tevredenstemmend filmjaar doorgemaakt en daarmee zijn positie als dé Arnhemse vertoner van kwaliteitsfilms gehandhaafd.

Klik hier voor het jaarverslag 2016.

In het jaar 2016 mocht Focus in totaal 65.285 bezoekers verwelkomen die in 4229 voorstellingen 280 verschillende titels konden zien. 

Dit zijn de tien best bezochte films in 2016:

1.    Down to Earth
2.    Publieke Werken
3.    Room
4.    I, Daniel Blake
5.    The Red Turtle
6.    Florence Foster Jenkins
7.    Captain Fantastic
8.    L’Avenir
9.    Elle
10.    The Danish Girl

Met Down to Earth heeft Focus een heel bijzonder fenomeen binnen zijn muren gehaald. De aandacht voor natuur en milieu en niet westerse denkrichtingen die in deze film van Nederlander Rolf Winters en zijn Vlaamse partner Renata Heinen zo sterk aanwezig zijn, trok en trekt nog steeds een zeer geïnteresseerd publiek.

Opvallend in deze top tien is de grote Nederlandse inbreng, Met als meest succesvolle de stijlvolle boekverfilming Publieke Werken. Absoluut noemenswaardig is de schitterende dialoogloze animatiefilm The Red Turtle die de Nederlandse tekenaar Michael Dudok de Wit maakte onder de vleugels van de befaamde Japanse animatiestudio Ghibli. Hoewel Focus Paul Verhoevens succestitel Elle niet in première vertoonde, toch nog veel bezoekers voor deze film noir met een glansrol voor Isabelle Huppert.

Ook in 2016 heeft Focus veelvuldig met andere (culturele) instellingen samengewerkt. In het kader van Sonsbeek 2016 werd een zeer interessant programma vertoond gecureerd door het Indonesische collectief ruangrupa..De eerste succesvolle editie van Arnhems Doek vond plaats in een tot de laatste stoel gevulde zaal. Verder ook dit jaar samenwerkingsverbanden met Amnesty International (Movies that Matter), Museum Arnhem, HGO, Plaatsmaken, filmfestivals als IDFA, IFFR en Go Short.

Focus Junior
Met 4260 bezoekers maakte Focus Junior een lichte stijging in bezoekersaantallen door. Toptitels waren Casper en Emma op Safari, Buurman en Buurman al 40 jaar beste vrienden en het 3D sprookje Peter en de Draak.

Schoolvoorstellingen
Eveneens toegenomen is het aantal schoolvoorstellingen. In 2016 werden er 93 schoolvoorstellingen geboekt voor 5710 leerlingen van verschillende soorten onderwijs. Het aangrijpende Deense oorlogsdrama Land of Mine was een van de meest bezochte titels.

 

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor één of meerdere nieuwsbrieven
_
_