jaarverslag 2015

2015 was een goed filmjaar voor Focus Filmtheater Arnhem met 15,5% meer bezoekers dan in 2014!

Zowel kwalitatief als kwantitatief was 2015 een heel mooi filmjaar voor Focus Filmtheater Arnhem. Meer dan 73.000 bezoekers mocht Focus ontvangen, een groei van 15,5% ten opzichte van 2014. Van de ruim 250 verschillende films die Focus vertoonde, eindigde STILL ALICE, met een Oscar-winnende hoofdrol van Julianne Moore, bovenaan de top tien van best bezochte films. De negende plaats is voor PUBLIEKE WERKEN, die half december 2015 uitkwam en ook in 2016 nog te zien is. VENTOUX is de tweede Nederlandse film in de top tien.

Klik hier voor het jaarverslag 2015.

still aliceamy posterimitation game

Top 10 best bezochte films in Focus 2015
1.    Still Alice
2.    Amy
3.    The Imitation Game
4.    Youth (La Giovinezza)
5.    45 Years
6.    La Famille Bélier
7.    Wild
8.    Birdman (The Unexpected Virtue of Ignorance)
9.    Publieke Werken
10.  Ventoux

Bijzonder is dat een documentaire zo hoog eindigt: AMY, over zangeres Amy Winehouse, was de op één na best bezochte film in 2015. Niet alleen de actuele films werden goed bezocht, ook de klassiekerreeks trok veel publiek, met als hoogtepunt twee maal een volle zaal bij de avondvullende romantische klassieker Doctor Zhivago. De film-en-debatreeks MOVIES THAT MATTER ON TOUR, waarin aansluitend op een film met een mensenrechtenthema een gastspreker wordt uitgenodigd voor een zaalgesprek, heeft in 2015 een groeiende schare bezoekers getrokken.

Naast het reguliere filmaanbod heeft Focus afgelopen jaar veelvuldig samengewerkt met andere instellingen en culturele aanbieders. De meest bijzondere voorstelling vondt plaats op locatie in Burgers’ Bush, waar THE LOST WORLD uit 1925 live werd begeleid door twee musici. Verder waren er onder meer filmprogramma’s in samenwerking met Museum Arnhem, een film-en-concert combinatie met Het Gelders Orkest, twee films over Vincent Van Gogh in samenwerking met Het Kröller Müller Museum, en verbond Focus zijn naam aan de openlucht filmvoorstellingen van Roofgarden, Drive-In Cinema Schuytgraaf en Sonsbeek Cinema. Focus organiseerde tijdens de UITboulevard samen met Café Brasserie Dudok twee gratis toegankelijke filmvoorstellingen in de Eusebiuskerk. Verder opereert Focus ook in landelijk verband samen met filmfestivals als IDFA, IFFR en Go Short. De benefietvoorstellingen van de indrukwekkende film HUMAN ten bate van Stichting Vluchtelingenwerk trok twee maal een volle zaal.

Focus Junior
In het jaar 2015 is definitief gebleken dat de peuterochtend een geliefd programmaonderdeel is van Focus Junior. Met het licht nog een beetje aan, maken twee- en driejarigen kennis met de wondere wereld van de film. Dat ze daarbij vrolijk rondrennen en enthousiast meeleven met de film is totaal geen probleem.
Focus Junior kan terugkijken op een mooi jaar met als onbetwist hoogtepunt de herfstvakantie, waarin Focus Junior  deelnam aan zowel het Arnhemse Sprookjesfestival als aan het landelijke Cinekidfestival. Groot succes was wederom de jaarlijkse Griezelavond, midden in de vakantie, met dit jaar zelfs drie griezelfilms! De best bezochte kinderfilms waren in 2015 Het Lied van de zee, De kleine Prins & Casper en Emma: een vrolijke Kerst.

Schoolvoorstellingen
Naast veel schoolvoorstellingen voor middelbare scholen, heeft Focus vanaf september een flink aantal basisscholen ontvangen in het kader van het unieke Arnhemse educatieve PR8CULTUURPROGRAMMA. Reeds honderden leerlingen uit groep 5 en 6 van Arnhemse basisscholen zagen een pr8film in Focus. In het voorjaar van 2016 is het de beurt aan de jongste leerlingen, groep 1 en 2.

 

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor één of meerdere nieuwsbrieven
_
_