Nieuw Focus op het Kerkplein

Focus Filmtheater komt in een nieuw gebouw op het Audrey Hepburnplein (voorheen Kerkplein). Het college van burgemeester en wethouders en de directie van Focus Filmtheater zijn enthousiast. De plek heeft meerdere voordelen. Voor het Filmtheater betekent het dat het een prachtige locatie krijgt in hart van de stad, terwijl het gebouw tegelijkertijd een mooie invulling wordt van dit deel van de stad.

Bekijk hier de ontwerpschets van FOCUS OP HET KERKPLEIN en hier een korte animatie over de veranderingen in de Zuidelijke binnenstad, én de nieuwe locatie van Focus.

Passende functie
Het Filmtheater past qua functie perfect op het Kerkplein. Dat plein is immers de schakel tussen de binnenstad en het de zuidelijke binnenstad, waar men op dit moment een mooi woon- en verblijfsgebied ziet ontstaan.
Henk Bitter, directeur van het Filmtheater: "Op het Kerkplein zie ik mogelijkheden om het Filmtheater te ontwikkelen tot een theater met vijf zalen, 5.000 voorstellingen en 100.000 bezoekers per jaar. We zijn echt toe aan deze nieuwe locatie, waar naast een breder filmaanbod ook  filmeducatie en samenwerking met culturele en maatschappelijke organisaties optimaal kan worden ontwikkeld. Flexibiliteit en multifunctionaliteit zijn daarbij het uitgangspunt."

Stedenbouwkundig biedt het Filmtheater op deze plek ook mogelijkheden. Doordat een theater veel dichte wanden heeft, kan aan de achterzijde bebouwing worden toegevoegd, bijvoorbeeld in de vorm van woningen met ateliers of een winkel.

Verantwoordelijk wethouder Elfrink: "Een mooi nieuw Filmtheater midden in de stad, met een mooi opgeknapte openbare ruimte, waar straks de Jansbeek weer bovengronds stroomt: een beter resultaat kan ik mij niet wensen."  Het gedeeltelijk bebouwen van het Kerkplein stond overigens al langer in de gemeentelijke plannen. Winkelend publiek komt dan niet langer op leeg plein uit, maar kan via een aantrekkelijke route met cultuur en horeca, doorlopen naar de Zuidelijke binnenstad, of het winkelrondje afmaken via de Kerkstraat of de Koningstraat.

de Rembrandt-optie

Veelvuldig wordt de vraag gesteld: waarom betrekt Focus niet het binnenkort leegstaande Rembrandt theater? In allerlei opzichten is deze bioscoop geen reële optie: lees de overwegingen van Focus in de memo LOCATIEKEUZE FOCUS FILMTHEATER ARNHEM.