Je kunt het dak op: Good Bye, Lenin!

Je kunt het dak op: Good Bye, Lenin!

Wolfgang Becker - Duitsland - 2003 - 121 minuten - taal: Duits - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • geweld

Je kunt het dak op met… Gerard Velthuizen! Op donderdag 24 augustus presenteert Focus-bezoeker Gerard zijn favoriete film op het dak: Good Bye, Lenin!. Gerard: ‘Het wonder gebeurde in 1989 en ik was erbij. Ik was naar mijn gevoel getuige van de wereldgeschiedenis. In de film Good Bye Lenin wordt de overgang, die Wende, ook wel die friedliche Revolution genoemd, fantastisch in beeld gebracht.’ 

De Berlijnse Muur is gevallen. De moeder (Katrin Saß) van Alex (Daniel Brühl) weet het niet, want ze heeft maanden in coma gelegen. Nu ze bij kennis is, moet Alex voorkomen dat zij zich opwindt. Ze moet er dus vooral niet achterkomen dat de DDR niet meer bestaat. Dus gaan Alex en z’n vrienden op zoek naar de Oost-Duitse tafelzuurklassieker Spreewälder Gurken en moeten ze voorkomen dat moeder het journaal bekijkt. De oplossingen zijn creatief. Het idee van Good Bye Lenin! – de derde speelfilm van regisseur Becker – kwam als geroepen in een land dat kriebelde van de ‘Ostalgie’.

Op een fantastische, ontroerende en komische manier vertelt Good Bye, Lenin! het verhaal van een liefhebbende zoon die bergen verzet en wonderen verricht om zijn moeder te doen overleven – en haar te doen geloven dat Lenin uiteindelijk over de wereld heerst!

KEUZEFILM GERARD VELTHUIZEN

‘De koude oorlog, het ijzeren gordijn heb ik van nabij beleefd. Een aantal Oostbloklanden heb ik in de jaren ‘70 en ‘80 bezocht. Als wethouder van Arnhem (1986-1994) was ik een paar keer op bezoek in zusterstad Gera. Het moeizame leven in de DDR heb ik op die manier goed kunnen waarnemen. De schaarste, de achterdocht de lusteloosheid zal ik nooit vergeten. De onvrede die uiteindelijk zou leiden tot val van de muur heb ik zien aankomen en in het college voorspeld, tot verbazing van burgemeester Drijber.

Het wonder gebeurde in 1989 en ik was erbij. In november van dat jaar was ik voor een congres in Berlijn, precies in de week dat de muur openging en iedere Oost-Duitser vrij mocht reizen. Dat was sinds 1961 al 28 jaar niet meer mogelijk. Ik was naar mijn gevoel getuige van de wereldgeschiedenis. In de film Good Bye, Lenin! wordt de overgang, die Wende, ook wel die friedliche Revolution genoemd, fantastisch in beeld gebracht. Met de nodige ironie is ook het bijzondere leven in de DDR te zien. Het is zo’n treffend beeld dat een moeder die zou kunnen ontdekken dat de socialistische heilstaat was mislukt. Ze zou eraan ten ondergaan. In 1990 en de jaren erna heb ik Berlijn nog een paar keer bezocht. Nog steeds kom ik er graag om Lenin gedag te zeggen.’