Educatie filmfestivals

Educatie filmfestivals

Educatie filmfestivals

Nederland kent een behoorlijk aantal interessante filmfestivals. Zonder uitzondering besteden deze festivals veel aandacht aan het ontwikkelen van educatieve programma’s. Naast aanbod op locatie, tijdens de festivalperiode, kunnen schoolklassen ook festivalprogramma’s volgen in naburige filmtheaters, in enkele gevallen ook buiten de festivalperiodes om. In de afgelopen tijd boden festivals hun programma’s ook online aan. Omdat de festivals hun programma’s afstemmen op hun festivalaanbod en ieder jaar dus weer opnieuw maken, is het handig op de website van het festival zelf te kijken.

De prijs per voorstelling of per leerling is afhankelijk van het gewenste programma. Houd rekening met een bedrag van tussen 5 en 10 euro per leerling.

Dit zijn de festivals waar Focus educatieve programma’s van aan kan bieden.

International Film Festival Rotterdam (IFFR)

Een internationaal vermaard filmfestival (dat jaarlijks plaats vindt in januari/februari in Rotterdam) waar met het Tiger-competitieprogramma een sterke Focus ligt op jonge filmmakers. Christopher Nolan won in 1999 met zijn eerste lange speelfilm Following een Tiger Award. Het programma van IFFR heeft een heel brede internationale scoop met veel aandacht voor minder bekende filmculturen en avontuurlijke randprogramma’s die langs de grenzen van het medium film schuren. International Film Festival Rotterdam maakt film(kunst) een essentieel onderdeel van de persoonlijke en culturele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Leerlingen maken kennis met de wereld van cinema, onderzoeken thema’s in film en ontwikkelen hun eigen (film)talent.

 

Go Short

Go Short is een internationaal festival voor de korte film dat als vaste standplaats Nijmegen heeft (vindt jaarlijks plaats in april). Focus herbergt al een aantal jaren op rij een Arnhemse editie van dit erg fijne festival, waar ook veel aandacht is voor Gelders filmtalent. Go Short heeft een breed aanbod aan scholenprogramma’s (met thema’als ‘vrijheid’, ‘mens en natuur’), maar kan ook een programma op maat maken. Desgewenst kunnen daar ook kortfilmmakers bij uitgenodigd worden met scholieren in gesprek gaan over hun werk. Bij hun programma’s ontwikkelt Go Short aansprekend lesmateriaal.

 

International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA)

IDFA is een van de grootse documentaire filmfestivals ter wereld (vindt jaarlijks plaats in Amsterdam in november). Tijdens het festival is er op locatie een uitgebreid scholenprogramma waar indien mogelijk ook filmmakers bij betrokken worden. IDFA ontwikkelt bij alle programma’s ook lesmateriaal dat gratis beschikbaar wordt gesteld. Het scholenprogramma is ook te boeken bij Focus.

 

Inscience

Het jaarlijkse International Science Film Festival in Nijmegen is relatief klein maar heel fijn. Het uitgangspunt van de educatieve tak van het festival: een kritische houding ten opzichte van wetenschap en media; in de huidige samenleving is dit misschien wel belangrijker dan ooit. InScience combineert in de educatieprogramma’s film en wetenschap en leert leerlingen en studenten om vragen te stellen bij wat ze zien, horen en lezen. De impact van wetenschap op de samenleving staat centraal, van onderzoek naar bacteriën en virussen tot de werking van onze hersenen en de lessen die we uit de geschiedenis mee kunnen nemen. Inscience ontwikkelt ieder jaar een nieuw educatieprogramma voor zowel primair als voortgezet onderwijs. Ook voor hoger onderwijs is Inscience interessant. Tijdens een Insciencevoorstelling bekijken leerlingen een film (of korte films) die gerelateerd is aan een wetenschappelijk thema. Daarbij wordt een (jonge) wetenschapper uitgenodigd die vertelt over zijn of haar gebied en vervolgens met de leerlingen in gesprek gaat. Samen met het Wetenschapsknooppunt van de Radboud Universiteit ontwikkelt InScience lesmateriaal bij diverse filmprogramma’s. Onderzoekend leren is hierbij het uitgangspunt. In dit lesmateriaal komen ook filmeducatieve vragen en opdrachten terug. Meer informatie over onderzoekend leren is in het algemene lesmateriaal te vinden: Lesmateriaal Onderzoekend Leren. Dit materiaal kan voorafgaand en na afloop van het bezoek behandeld worden.

 

Movies that Matter

Het Movies that Matter Festival heeft als standplaats Den Haag, jaarlijks, in april, wordt daar een interessante en relevante selectie van films vertoond die zich bewegen op het snijvlak van maatschappelijke relevantie en mensenrechten. De educatieafdeling van Movies that Matter organiseert filmvertoningen voor het voortgezet onderwijs en het mbo door het hele land. Bij dat aanbod wordt ook lesmateriaal ontwikkeld. Het aanbod verandert ieder jaar.

 

Kaboom Animation Filmfestival

Het Kaboom Animation Filmfestival is ontstaan uit een fusie van Holland Animation Filmfestival en Klik!. De eerste editie vond plaats in 2019. Kaboom maakt op maat internationale animatiefilmprogramma’s voor verschillende niveaus onderwijs. Een dergelijk progamma is goed te combineren met bijvoorbeeld een workshop stop-motion of animatiefilmmaken.

 

Cinekid

Cinekid is het landelijke festival voor film en beeldcultuur gericht op kinderen. Cinekid biedt een uitgebreid programma tijdens het festival in Amsterdam in oktober en verzorgt daarnaast ook het hele jaar door, in het hele land, workshop(trajecten) en filmvertoningen specifiek voor scholen. Met deze activiteiten zorgt Cinekid dat alle kinderen in Nederland kennis kunnen maken met kwaliteitsfilms en worden zij op intensieve wijze betrokken bij diverse vormen van media(kunst).