Zie mij doen

Zie mij doen

Klara van Es - België - 85 minuten - taal: Nederlands

Drie jaar lang was Klara Van Es vrijwilliger in Monnikenheide, waar mensen met verstandelijke en fysieke beperkingen wonen. In het laatste jaar begon ze te filmen, wat resulteerde in ZIE MIJ DOEN – een warme en genuanceerde film over mensen die helemaal niet zo ‘beperkt’ blijken te zijn. In tijdloos zwart-wit.

'' Een ontroerende documentaire die zonder expliciet commentaar zinnige vragen weet te stellen.''

de Volkskrant

Naar een concert gaan, dansen op technopop, rondhangen op het strand, paardrijden. Maar ook: is er plek in mijn leven voor een relatie, hoe kijken mensen naar me, wat is normaal? Alledaagse zaken, ook voor Jessica, Mathias, Dominique, Nadine, Quan, Sam en Sofie. Maar er is één verschil: het gaat hier om mensen met een beperking, verstandelijk en vaak ook fysiek. Het verschil is groot, maar toch ook weer niet, zo toont filmmaker Klara Van Es, die eerder VERDWAALD IN HET GEHEUGENPALEIS (2010) en CARNOTSTRAAT 17: HUIS VAN AANKOMST (2015) maakte.

Van Es wilde geen promotiefilm voor de instelling maken, geen verhaal over zielige mensen of een aanklacht tegen een onbegrijpende maatschappij. Juist omdat zij die mensen zo goed heeft leren kennen en begrijpen, heeft zij met ZIE MIJ DOEN een genuanceerd en warm portret geschilderd van zelfbewuste mensen met dezelfde emoties, overwegingen en verlangens als iedereen. Hoe kijken ze naar zichzelf, naar elkaar, en hoe zien ze ons, de ‘onbeperkte’ mensen? Het zijn deze vragen waarop Van Es het antwoord zoekt. “Hoe gaat het?”, vraagt een van de opvoeders aan Dominique. Het antwoord is veelzeggend: “in mijn hoofd en hart is alles goed”.
Van Es vertelt haar verhaal in een ingetogen, welhaast hypnotiserend tempo, daarbij ondersteund door een mellow jazzy-score van componist/muzikant Jef Neve. Maar ze doet het vooral met het opmerkelijke gebruik van zwart-wit, wat de film losrukt uit de banaliteit van alledag. Het geeft de film een poëtische lading die de kijker meevoert naar een onbekende maar toch o zo bekende wereld: die van ons allemaal – beperkt of niet.