Ze noemen me Baboe

Tickets:
Meer

Ze noemen me Baboe

Sandra Beerends - NL - 2019 - 80 minuten - taal: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • discriminatie

'Ze noemen me Baboe geeft de Indische kindermeisjes van toen een stem'

de Volkskrant

'mooi ingebed in Indonesische tradities als wajang,'

NRC

Op ma. 9 dec. is regisseur Sandra Beerends bij de voorstelling van 19:00 aanwezig voor een nagesprek. Filmmaker en muzikante Amber Nefkens, maker van de muziek(film)theatervoorstelling Het Land van Toen (te zien in Focus op 9 feb. 2020), zal een liedje uit haar voorstelling zingen. 

In Ze noemen me Baboe verbeeldt regisseur Sandra Beerends het boeiende levensverhaal van de Javaanse Alima. Op de vlucht voor een gedwongen huwelijk vindt Alima in de jaren ’40 werk als baboe (kindermeisje) voor een Nederlandse familie.

Ze reist met hen mee naar Nederland, waar ze wordt beïnvloed door Indonesische studenten die dromen over een onafhankelijk Indonesië. Bij terugkomst komt haar Nederlandse familie tijdens de Japanse bezetting in een kamp terecht. Daardoor verliest Alima haar familie, werk en huis.

Ze wordt verliefd op onafhankelijkheidsstrijder Riboet en raakt zwanger. Als Riboet na de capitulatie omkomt bij een politionele actie, wil haar familie dat ze ‘eerzaam’ trouwt met haar zwager, maar Alima kiest ervoor om als alleenstaande moeder met haar dochter haar eigen weg te gaan in het onafhankelijke Indonesië.

Beerends vertelt Alima’s verhaal met archiefbeelden, geluid, muziek en een vertelstem. Alima praat met haar vroeg overleden moeder, die ze altijd bij haar voelt. Zo horen we van haar verwachtingen, angsten en verlangens. Het verhaal van Alima staat symbool voor de verhalen van de baboes als beroepsgroep. Het toont de ingewikkelde koloniale relatie waarin zij zich als ‘bijna familie’ bevonden. Ze waren de spil van het Nederlandse familieleven in voormalig Nederlands-Indië, maar behoorden nooit echt tot die familie. In de roerige tijd rond de Tweede Wereldoorlog zorgde dat voor heftige dilemma’s en loyaliteitsconflicten.

*Filmmaker en muzikante Amber Nefkens vertelt in de voorstelling ‘Het land van toen’ het verhaal van haar Indische oma, geboren en opgegroeid in Nederlands-Indië. Met een mix van filmbeelden, muziek en (vertel)theater verhaalt ze over het verlangen naar een mooie tijd en een land dat niet meer bestaat. Op zondag 9 februari 2020 om 14:00 te zien in Focus.