Wilkolak

Wilkolak

Adrian Panek - PL/NL/DE - 2019 - 88 minuten - taal: Pools - ondertiteling: Nederlands
  • 16 jaar en ouder

'zeer spannende momenten en een heel eigen sfeer, vooral dankzij het beeldschone camerawerk van Dominik Danilczyk.'

de Volkskrant

'met hulp van de zeer overtuigende vertolkingen van de kindercast is Wilkolak een originele, intrigerende blik op post-trauma. (…)'

NRC

Jonge overlevenden van een concentratiekamp krijgen te maken met nieuwe gruwelen in een allegorische oorlogsthriller die zowel een coming-of-age-verhaal als een verhaal over overleven is.

Nadat kamp Wolfsberg in het oosten van Polen bevrijd is door het Rode Leger, vinden acht vrijgelaten kinderen onderdak in een vervallen landhuis. Na de gruwelen van het kamp beginnen ze langzaam weer wat menselijke trekken te krijgen en beginnen ze alsnog aan de ontwikkeling van hun jeugdjaren. Maar ook nu dreigt gevaar, want de kamphonden zijn eveneens vrijgelaten. Agressief en op zoek naar voedsel dwalen ze in de wouden rond het huis en de kinderen schieten weer in de overlevingsmodus van het kamp.

Wilkolak, gecoproduceerd door Imagine’s oprichter Jan Doense, is een fraaie mix van genrefilm, oorlogsfilm en coming-of-age-drama. Voor een deel lijken de kinderen op de honden, want ook zij zijn bereid te vechten voor eten en hun plek in de roedel. Maar de film gaat ook over de strijd tussen mens en hond, waarbij de kinderen de onderdanige aard af moeten schudden die er in het kamp ingehamerd is. Regisseur Adrian Panek voegt genre-aspecten aan de film toe om een gevoel van gevaar te creëren bij wat in wezen een strijd is om de menselijkheid terug te winnen.