When the War Comes

When the War Comes

Jan Gebert - Tsjechië - 2018 - 76 minuten - taal: Tsjechisch - ondertiteling: Engels

Na afloop van de film volgt een gesprek onder leiding van moderator Bianca Roelink. Te gast is hoogleraar Sociologie Marcel Lubbers, werkzaam bij de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hij richt zich op politieke sociologie, migratie en integratievraagstukken. Hij publiceerde onder andere over verklaringen van het stemmen op radicaal rechtse partijen en over euroscepticisme.

De Slovaakse Peter komt uit een middenklasse gezin en heeft een goed leven. Op het eerste gezicht lijkt hij een onschuldige jongen, maar hij blijkt xenofobe, extreem-rechtse ideeën te hebben en grootse plannen.

Gek genoeg vindt zijn omgeving hem een charismatisch leider en vindt hij al snel de nodige volgers. Drie jaar lang volgde de Tsjechische filmmaker Jan Gebert de leden van de Slovaakse extremistische, paramilitaire groep Svrcek.

De groep bestaat vooral uit jonge mensen, grotendeels tieners, die zich zorgen maken over de toekomst van hun land. Onder de bezielende leiding van oprichter Peter trainen ze in weekenden met nepgeweren en verkondigen ze op scholen hun fascistische ideeën. Hun doel is om van Slovakije een totalitaire staat te maken, zonder immigranten. De regering staat het oogluikend toe, zolang ze maar geen wetten overtreden.

Te zien in het kader van Movies that Matter On Tour, een landelijk film-en-debat-programma, waarin eens per maand een film wordt vertoond waarin een mensenrechtenkwestie aan de orde komt. Na de film is er een zaalgesprek met een expertgast (of meerdere gasten): veelal schrijvers, journalisten, academici of ervaringsdeskundigen.