Welcome to Sodom

Welcome to Sodom

Christian Krönes - Oostenrijk - 2018 - 90 minuten - taal: Engels, Duits - ondertiteling: Engels

In het kader van het film-en-debatprogramma Movies that Matter on Tour bundelen Focus Filmtheater Arnhem en Ontwerp Platform Arnhem OPA de krachten op woensdag 20 februari 2019.

De avond start om 19:00 met de vertoning van de documentaire Welcome to Sodom – over leven, wonen en werken op de grootste elektronica-afvalberg van Afrika. Is het mogelijk om vanuit het design-vakgebied een mogelijke oplossing voor het reduceren van de (wereldwijde) afvalberg te bieden? Edwin Verdurmen (directeur CASA) gaat na afloop van de film in gesprek met drie experts op het gebied van circulariteit.

De experts

Jorre van Ast
Als ontwerper – afgestudeerd aan the Royal College of Art London – onderzoekt Jorre van Ast de mogelijkheden van duurzaam ontwerp, zoals een tafel geproduceerd van lokaal hout en een stoel waarvan de materialen afzonderlijk te recyclen zijn. Als creatief directeur van meubelmerk en -producent Arco houdt hij zich op grotere schaal bezig met dit onderwerp: Arco heeft zichzelf Sustainability Milestones opgelegd en levert bij elk product een ‘product eco passport’.

Annie de Loyer – Suez
Directeur Marketing van het afvalverwerkingsbedrijf Suez Annie de Loyer legt uit hoe Suez zich opmaakt voor de grondstoffenrevolutie: Suez ziet afval niet als waardeloos maar als potentiële grondstoffen. Hoe kunnen deze grondstoffen beschikbaar komen voor de industrie?

Rob van Beek – hoofddocent Industrieel Product Ontwerpen (HAN) / researcher Duurzame Energie
Als ontwerper, onderzoeker en docent vindt Rob van Beek dat elke ontwerper circulair zou moeten werken – het is een essentieel onderdeel van het ontwerpproces. Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van circulair ontwerp? En hoe logisch is circulair ontwerp voor de huidige generatie ontwerpers?

Over Welcome to Sodom

Waar gaat je weggegooide telefoon of computer naartoe als je een nieuwe hebt gekocht? Waarschijnlijk komt hij terecht in Agbogbloshie in Ghana. Deze gigantische stortplaats is een van de meest giftige plekken ter wereld. Hier ligt rond de 250.000 ton elektronisch afval uit westerse landen. Op deze gevaarlijke plek werken en leven meer dan 6000 mannen, vrouwen en kinderen.

Zij noemen het Sodom, naar de verdorven plaats uit de Bijbel. Maar ondanks het apocalyptische karakter van de afvalstad, is het einde der tijden hier niet nabij: de plek groeit met de dag. Dit afvoerputje van de moderne, geglobaliseerde wereld vol korte termijn consumentisme, biedt de mensen die er afhankelijk van zijn een bestaan, maar bedreigt tegelijkertijd ook hun leven wegens de ernstige vervuiling.

Prachtig geschoten, vertelt de film de persoonlijke verhalen van verschillende mensen voor wie deze plek een thuis vormt.

Te zien in het kader van Movies that Matter On Tour, een landelijk film-en-debat-programma, waarin eens per maand een film wordt vertoond waarin een mensenrechtenkwestie aan de orde komt. Na de film is er een zaalgesprek met een expertgast (of meerdere gasten): veelal schrijvers, journalisten, academici of ervaringsdeskundigen.