There Is A Place On Earth

There Is A Place On Earth

Ellen van den Honert - Nederland - 2021 - 73 minuten - taal: Engels en Nederlands - ondertiteling: Nederlands

Speciale voorstelling op zondag 8 oktober om 19:00 uur, met na afloop een zaalgesprek met de maker, Ellen van den Honert.

There Is A Place On Earth gaat over de rol van kunstenaars in wildernisbescherming. Nederlandse documentairemaakster Ellen van den Honert neemt de kijker mee op een poëtische reis rond de wereld, waarbij we kunstenaars ontmoeten die met buitengewoon creatief werk een grote toewijding aan de natuur tonen.

Tijdens dit proces ervaren we een unieke, intuïtieve verbinding met de wilde natuur – en de noodzaak om deze te beschermen. Om de film te maken zijn zowel kunstenaars als natuurbeschermers geïnterviewd in Portugal, India, de VS, Frankrijk, Canada, Hawaii, Zuid-Afrika en Nederland.

OVER DE REGISSEUR

Ellen van den Honert studeerde Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft internationaal gewerkt als muziekleraar, projectmanager en ondernemer, terwijl ze ook een carrière als songwriter en uitvoerend artiest leidde en met succes de veelgeprezen albums Breath of the Soul (2006) en Hummingville (2010) uitbracht. In 2015 richtte Ellen de Wild About Music Foundation op, die zich inzet voor het bevorderen van de synergie tussen kunst en natuurbehoud. Dit leidde tot de productie van haar eerste lange documentaire, There Is A Place On Earth, waarin ze de rol van kunstenaars bij het behoud van de wildernis verkent op een mooie en poëtische reis rond de wereld.

DIRECTORS STATEMENT

Het zaadje voor deze film werd geplant toen het echt tot me doordrong dat 60% van de dieren in het wild op aarde alleen al in mijn leven is verdwenen! Ik voelde een groot gevoel van verdriet en woede, maar vooral verslagenheid. Dus, wat kan een persoon doen? Het was een klein schilderij van een giraf dat voor het eerst tot me sprak en me de moed gaf om op weg te gaan om iets te ontdekken dat ik kon doen om wilde landen en dieren te helpen behouden. Omdat ik zelf singer/songwriter ben, richtte ik mijn aandacht op kunst. Ik werd erg nieuwsgierig hoe kunstenaars zich verhouden tot het behoud van de wildernis. Maar ik wilde verder kijken dan het gebruikelijke beeld dat kunstenaars in hun werk door de natuur worden geïnspireerd. Ik was benieuwd hoe kunstenaars met hun werk resultaten kunnen boeken op het gebied van conservatie.

Met dat in gedachten begon ik verschillende kunstenaars/natuurbeschermers over de hele wereld in beeld te brengen – dat resulteerde in een documentaire. Daarbij ervaart de kijker een unieke, intuïtieve verbinding met het wild en de noodzaak om het te beschermen.

Voor mij is het duidelijk dat we nieuwe oplossingen nodig hebben voor bestaande problemen. In There Is A Place On Earth streef ik ernaar om meer te doen dan alleen de zaak presenteren om wilde gebieden en wilde dieren te redden, zoals de meeste natuurdocumentaires doen. In plaats daarvan wilde ik kijkers een vehikel bieden om hen te helpen hun eigen relatie met de wilde natuur en dieren in het wild te evalueren en te begrijpen. De wetenschap kan ons helpen de wildernis te beschermen, zeker, maar het zou wel eens aan kunstenaars kunnen zijn om ons te helpen uit te vinden waarom dat zo nodig is!’