The Feminister

The Feminister

Viktor Nordenskiold - Zweden - 2019 - 88 minuten - taal: Zweeds - ondertiteling: Engels

Bij deze film is er een nagesprek met kunstenaar *Sannah Aukes, die aan ArtEZ muziektheater, is afgestudeerd op de vraag: ‘Hoe kun je in de huidige maatschappij een goede feminist zijn?’

Bijzonder portret van Margot Wallström, de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, die vooral bekendstaat om haar feministische beleid en empathische inborst. We volgen haar gedurende vier jaar, waarin ze stof doet opwaaien door Palestina te erkennen en Saudi-Arabië te bekritiseren. Ondertussen heeft ze te maken met ernstige bedreigingen en intimidatie.

In een wereld die nog grotendeels geregeerd wordt door mannen, probeert Margot Wallström het tij te keren door ‘feministisch buitenlandbeleid’ te voeren. Waar ze kan, zet ze vrouwenrechten op de agenda. De filmmakers volgen haar vier jaar lang. Vanaf de eerste dag van haar termijn als Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, tonen ze hoe deze strijdlustige vrouw haar plek moet veroveren op het wereldtoneel. Ze oogst veel lof voor haar politieke ideeën, maar krijgt even zoveel weerstand te verduren. Doodsbedreigingen zijn aan de orde van de dag. Ze maakt geen vrienden met Israël wanneer ze Palestina erkent, en ze bekritiseert Saudi-Arabië. Ondertussen speelt ze in het geheim een belangrijke rol als onderhandelaar tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea en doet ze haar best om voor Zweden een plek te veroveren in de VN-Veiligheidsraad.

Te zien in het kader van Movies that Matter On Tour, een landelijk film-en-debat-programma, waarin eens per maand een film wordt vertoond waarin een mensenrechtenkwestie aan de orde komt. Na de film is er een zaalgesprek met een expertgast (of meerdere gasten): veelal schrijvers, journalisten, academici of ervaringsdeskundigen.

Sannah: ‘Ik ben mijn onderzoek gestart vanuit mijn persoonlijke fascinatie voor het feminisme. Ik heb er veel over gelezen, luisterde podcasts op dat gebied en ging ook regelmatig naar een feministische leesgroep die wordt georganiseerd door ArtEZ Studium Generale. Voor mijn onderzoek heb ik interviews gehouden met vrouwen van een andere generatie, vrouwen van de tweede golf. Een erg actieve generatie wat betreft het feminisme; maar hoe kijken zij nu naar mijn generatie? Wat zouden we van hen kunnen leren?
Tijdens dit hele onderzoek speelde mijn eigen twijfel een grote rol. Hoe activistisch wil ik zijn? Waar sta ik wel en niet achter? Er zijn veel verschillende stemmen en meningen rondom het feminisme, welke stemmen wil ik daadwerkelijk een ‘stem’ geven in mijn performance?’