Theater na de brug

Theater na de brug

Nederland - 28 minuten - taal: Nederlands

Op vrijdag 21 september vindt voor de tweede keer Theater Na de Brug plaats: een verdiepend programma na de officiële herdenking van de Slag om Arnhem en de Bridge to Liberation Experience.

Het programma bestaat uit aansprekende voorstellingen die verschillende aspecten van oorlog en vrede belichten en vindt plaats op meerdere plekken in Arnhem. Focus Filmtheater vertoont de documentaire De Kist, met als voorfilm VERZET – Remco Campert van Alessio Cuomo.

VERZET – Remco Campert
Regie: Alessio Cuomo, Nederland 2018, Nederlands gesproken, 3 minuten

De voorfilm VERZET – Remco Campert is een filmische impressie van het gedicht Verzet van Remco Campert. De film toont onder andere beelden van de schrijver achter zijn typemachine, maar ook de natuur van landgoed Rhijnauwen in Bunnik vlakbij Utrecht, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n vijfhonderd verzetsstrijders zijn gefusilleerd. Regisseur Alessio Cuomo: “Met dit gedicht toont Campert dat verzet niet betekent dat je meedoet met de rest, maar dat je bij jezelf stil moet staan.”

Hoofdfilm: De Kist (met inleiding door de regisseur)
Regie: Klaas van Eijkeren, Nederland 2018, Nederlands gesproken, 25 minuten

De Kist is een documentaire over een metalen kist die in 2016 in de gemeente Arnhem is opgegraven. We zien hoe archeologen van BAAC proberen de oorsprong van de kist te achterhalen. Maar naarmate het onderzoek vordert komen zij voor steeds meer raadsels te staan…