The Witches of the Orient – WK Volleybal

The Witches of the Orient – WK Volleybal

Julien Faraut - Frankrijk - 2021 - 100 minuten - taal: Japans - ondertiteling: Engels

Voor het eerst in de geschiedenis vindt het WK volleybal voor vrouwen plaats in (o.a.) Nederland! De Nederlandse vrouwen starten op 23 september in Gelredome de poulefase. Ook de finale op 13 oktober is in Arnhem. Focus neemt een korte aanloop naar het toernooi met de vertoning van de documentaire The Witches of the Orient over het legendarische Japanse vrouwenteam dat in 1964 de Olympische titel veroverde.

Na afloop is er een zaalgesprek met oud-volleybalster Lonneke Sloetjes (zie hieronder voor een biografie).

Deze heerlijke documentaire vertelt het heldinnenverhaal van een groep volleyballende textielfabrieksarbeiders die onder leiding van een fanatieke coach uitgroeide tot de trots van heel Japan. Vanaf de opkomst van het team dat maar liefst 258 wedstrijden achter elkaar won, tot het behalen van de Olympische titel in 1964 tijdens de Spelen van Tokyo.

De coach van dit team, Hirofumi Daimatsu, streefde in intense, eindeloze oefensessies naar absolute perfectie. Zijn methoden waren zo taai dat hij in Japan bekend stond als ‘de demon’. Hoewel het westen Japan in de naoorlogse jaren met enige vijandigheid als een buitenstaander beschouwde, weerhield dat het team er niet van om hun concurrenten stevige angst in te boezemen. Al snel kregen ze de onaardige en ook racistische bijnaam ‘oosterse heksen’ toebedeeld.

Julian Farauts sprankelende documentaire maakt heel passend gebruik van fantastische manga- en animesequenties (het team was zo populair dat er allerlei manga, anime en cartoons over werd gemaakt), met archiefbeelden van bloedstollende wedstrijden, uitputtende trainingssessies (gedreven door ritmische montage en geweldige muziek van de Franse muzikant K-Raw) en uiteraard getuigenissen van de inmiddels tachtigjarige teamgenoten.

ZAALGESPREK MET LONNEKE SLOETJES

Aansluitend op de film is er een zaalgesprek met Lonneke Sloetjes die tot 2021 schitterde op de internationale volleybalvelden. Een korte bio:

Lonneke Sloetjes, geboren op 15 november 1990, is een oud-topvolleybalster. Van jongs af aan speelde ze in selecties en daarna is ze doorgestroomd naar Jeugd en Jong Oranje waarna ze op haar 17e debuteerde in Oranje. Met Oranje heeft ze mooie resultaten behaald, onder andere 2 keer zilver op een EK, een 4e plek op de Olympische spelen 2016, en 4e op het WK Volleybal in 2018. Daarnaast heeft ze ook individuele prijzen gewonnen, namelijk beste aanvalster op de Olympische Spelen en meerdere EK’s.

Op clubniveau heeft ze in meerdere landen gespeeld, waaronder Duitsland, Italië en Turkije. Bij de topclub Vakifbank in Istanbul heeft 4 jaar gespeeld en veel prijzen gewonnen, waaronder 3 keer Turks kampioen, 2 keer goud Champions League en 2 keer goud WK voor clubs. Sinds 2020 is ze gestopt met volleybal, en op het moment is ze bezig haar studie Bedrijfskunde af te ronden. Ook werkt ze parttime bij Achterhoek in Beweging.