The Poetess

The Poetess

Stefanie Brockhaus/Andreas Wolf - Duitsland - 90 minuten - taal: Arabisch - ondertiteling: Engels

Met inleiding over Arabische poëzie door Gert Borg, universitair docent Arabische letterkunde aan de Radboud Universiteit. Na de film zijn er korte ‘spoken word’ optredens van Sevval Kayhan, Rick Kewal en Mot.

“Mijn poëzie vernietigt, en vernietigt oprecht,” zegt de boerkadragende Saoedi-Arabische dichter Hissa Hilal tijdens een van haar optredens op Abu Dhabi TV in het immens populaire Million’s Poet, het Arabische equivalent van Idols.

Met haar gedurfde, opstandige gedichten werd ze de eerste vrouwelijke finalist van de televisieshow, die in de Arabische wereld zeventig miljoen kijkers per uitzending trekt. Met een kritisch gedicht over fatwa’s verbrak ze het taboe op publieke discussie over religieuze regels en werd ze wereldnieuws.

In deze documentaire leren we tussen de verschillende afleveringen van de show door de ‘dichteres zonder gezicht’ beter kennen. We zien haar shoppen met haar tienerdochters in haar woonplaats Riyad. Ze vertelt over familie, de poëzietraditie van de bedoeïenen en de geschiedenis van haar land, die in archiefbeelden tot leven komt. Van de liberale jaren zeventig tot het Juhayman-incident in 1979 dat een ommekeer inluidde; van de sociaal-culturele achtergrond van gezichtsbedekkende kleding tot de verplichtstelling daarvan door een politieke islam, die recentelijk terrein verliest door vrouwen als Hilal.

Met inleiding van Gert Borg, universitair docent Arabische letterkunde aan de Radboud Universiteit. Hij promoveerde op poëzie van Arabische dichteressen voor het begin van de Islam. Hij doet onderzoek naar klassieke Arabische poëzie, o.a. afkomstig van Sicilië. Daarnaast werkte hij als directeur van het Nederlands Instituut in Cairo en als onderwijs attaché aan de NL Ambassade in Riyadh. Na de film zijn er korte ‘spoken word’ optredens van Sevval Kayhan, Rick Kewal en Mot.

 

DE PERFORMERS

De 24 jarige Sevval Kayhan is een singer – songwriter uit Arnhem met Turkse roots. Op haar 12e begon ze met gitaarles en liedjes schrijven. Na haar optreden bij X-Factor werd ze alom bekend in Nederland. Met haar liefdevolle boodschap in haar zelfgeschreven liedjes heeft ze in Nederland en Turkije de nodige aandacht getrokken. Sevval zingt een eigen nummer waarbij zij zichzelf op gitaar begeleidt.

Spoken word performer Rick Kewal maakt deel uit van het kunstcollectief RAUW. Hij draagt een gedicht voor.

Mot is een Arnhems interdisciplinair collectief dat performances en evenementen creëert binnen zelfgekozen thema’s.