The Miseducation of Cameron Post

The Miseducation of Cameron Post

Desiree Akhavan - Verenigde Staten - 2018 - 91 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands

Met korte introductie door Elmar Nooteboom (InDifferent). Na afloop is er een nagesprek o.l.v. InDifferent met twee vrouwen van verschillende generaties over hoe het is om als pubermeisje uit de kast te komen. Is er veel veranderd in Nederland?

Wanneer Cameron Post (Chloë Grace Moretz) tijdens een schoolfeest betrapt wordt als ze zoent met een meisje, sturen haar pleegouders haar naar een instituut om haar van haar homoseksuele gevoelens af te helpen. Sprankelende boekverfilming die zich afspeelt in de jaren negentig.

Op het kamp wonen allerlei jongens en meisjes die volgens hun ouders niet aan de normen voldoen. Middels psychotherapie, discipline en andere twijfelachtige methoden moeten de kinderen leren inzien waarom ze op dezelfde sekse vallen en hoe ervan af te komen. Met de hulp van God, veel bidden en het onderdrukken van verlangens en gevoelens moet het lukken. Althans, zo vindt de leiding. Voor de tieners is het allemaal vooral verwarrend: sommige proberen zich koste wat het kost aan de regels te houden, andere keren zich juist tegen de bizarre ideologie. Voor Cameron blijkt het instituut een uitstekende plek om andere ‘outcasts’ te ontmoeten. Mooie coming-of-agefilm over vriendschap, identiteit en het recht om jezelf te mogen zijn.

Over InDifferent

InDifferent vindt dat de school een veilige plek moet zijn voor iedereen. Dit is niet altijd vanzelfsprekend. InDifferent wil een omgeving creëren waar je mag uitkomen voor wie je bent en hoe je wil zijn. Bij InDifferent is iedereen welkom die vindt dat respect, diversiteit en inclusie belangrijk is. Op elke school zitten leerlingen die moeiten hebben met het ontdekken van hun identiteit, bijvoorbeeld vanwege etnische of religieuze afkomst, fysieke oorzaken zoals handicap of ziekte, mentale oorzaken zoals stoornis of aandoening, seksuele identiteit, of andere oorzaken die niet direct merkbaar zijn. Voor al deze leerlingen is InDifferent opgericht. En ook voor leerlingen die willen opkomen voor respect, diversiteit, inclusie en voor medeleerlingen met deze problemen.

Oprichter is Elmar Nooteboom, docent beeldende Vorming aan het Dorenweerd College in Doorwerth. Zijn InDifferent is inmiddels zo waardevol gebleken dat ook andere scholen belangstelling hebben. Elmar is in gesprek met deze scholen, maar ook met andere maatschappelijke organisaties, met als doel InDifferent meer in contact te brengen met de buitenwereld.

Te zien in het kader van Movies that Matter On Tour, een landelijk film-en-debat-programma, waarin eens per maand een film wordt vertoond waarin een mensenrechtenkwestie aan de orde komt. Na de film is er een zaalgesprek met een expertgast (of meerdere gasten): veelal schrijvers, journalisten, academici of ervaringsdeskundigen.