The Best of IDFA 2019 on Tour

The Best of IDFA 2019 on Tour

diverse regisseurs - 300 minuten

Wegens grote belangstelling zijn er twee extra voorstellingen ingepland, op vrijdag 31 januari om 13:00 en op dinsdag 4 februari om 13:00.

Kom de festivalsfeer proeven in Focus tijdens The Best of IDFA on Tour, een selectie van prijswinnaars uit het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA).

The Best of IDFA on Tour bestaat uit 4 documentaires, met een totale lengte van iets meer dan 5 uur (en twee pauzes). Nog te zien op vrijdag 31 januari en dinsdag 4 februari om 13:00 uur. 

programma

Collective (een van de absolute publieksfavorieten)

Alexander Nanau; Roemenië/Luxemburg 2019; 109 min  Op 30 oktober 2015 brak er in nachtclub Colectiv in Boekarest een grote brand uit. Het werd een van de grootste rampen uit de recente Roemeense geschiedenis, met aanvankelijk 27 doden en 180 gewonden. Binnen enkele dagen braken felle protesten uit, die leidden tot het aftreden van de sociaaldemocratische regering. Regisseur Alexander Nanau volgt een aantal hoofdrolspelers in de nasleep van de ramp, vanaf het moment waarop bekend wordt dat 37 van de gewonden zijn gestorven aan bacteriële infecties in lokale ziekenhuizen. Hij spreekt met journalisten van een nationale krant, die ontdekken dat de ziekenhuizen sterk verdunde desinfectans gebruikten. Ook spreekt hij met de minister van Volksgezondheid in de tijdelijke technocratische regering en met de slachtoffers van het corrupte zorgsysteem.

Pauze van circa 20 min

Sunless Shadows (winnaar van de IDFA Award for Best Directing en openingsfilm)

Mehrdad Oskouei; Iran, Noorwegen 2019; 74 min   In een Iraanse jeugdgevangenis zit een groep minderjarige meisjes hun straf uit voor een zware misdaad: de moord op hun vader, hun echtgenoot of een ander mannelijk familielid. De bijzondere band die filmmaker Mehrdad Oskouei met hen opbouwde, is voelbaar in observaties van openhartige onderlinge gesprekken, speels gestoei en privé-momenten waarin ze vertellen over de gevolgen van en de redenen voor hun daad.

Voorspel (Foreplay) (Bijzondere juryvermelding binnen de IDFA Competition for Kids & Docs)

Anne van Campenhout; Nederland 2019; 15 min  De meest ongemakkelijke, maar ook spannende uren beleven middelbare scholieren ongetwijfeld tijdens de lessen seksuele voorlichting. Voorspel (Foreplay) laat zien hoe deze lessen worden gegeven op een vijftal Nederlandse scholen. De makers richtten hun blik hierbij vooral op de reacties van de tweedeklassers, die de informatie al giechelend en stoere grappen makend, maar ook met nieuwsgierigheid tot zich nemen, terwijl de leraren meestal een opgeruimde no-nonsense-aanpak hanteren.

Pauze van circa 20 min

In a Whisper (winnaar van de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary)

Heidi Hassan/Patricia Pérez Fernández; Sp/Fr/Zw/Cuba 2019; 80 min  Jeugdvriendinnen Patricia en Heidi groeiden op in Cuba, waar ze allebei studeerden aan de filmacademie. Als kinderen van de jaren zeventig zijn ze opgevoed met de communistische idealen van Che Guevara, maar de beloofde rooskleurige toekomst blijft uit. Afzonderlijk van elkaar ontvluchten ze hun vaderland, weg van de malaise en censuur. Heidi belandt in Zwitserland, Patricia in Spanje. Het contact is jarenlang verbroken. Wanneer ze, veertig jaar oud inmiddels, voorzichtig opnieuw toenadering zoeken, gebeurt dat op de manier die hen het beste past: via videobrieven. Allebei zijn ze hun leven blijven filmen. Het resultaat is een razend knap gemonteerd, tweekoppig verslag van ontworteling, moederschap, filmliefde, vriendschap en vrijheid.

Focus | Eten + Drinken
Van tevoren of na afloop van het filmprogramma een hapje eten in ons restaurant? Denk er dan aan om even te reserveren via tel: 088 1900 600.

Reserveren en prijzen

De films zijn niet afzonderlijk te bezoeken. Reserveer of koop je ticket voor het gehele programma door rechtsboven op deze pagina te klikken op de gekozen dag en tijd, onder ‘Tickets’. (Let op: de voorstelling is geplaceerd. Bij online kopen kun je een stoel uitkiezen, bij reserveren is dit niet het geval) Traditiegetrouw gaat de kaartverkoop voor IDFA On Tour hard, dus wacht niet te lang!

De prijs van een passepartout is € 27,50 (F-pas/vriendenpas/student € 25,00). Cineville-pashouders betalen geen toeslag (de pas wordt drie keer gescand). VIP kaart houders (deelnemers BankGiro Loterij) ontvangen 20% korting, en mogen per VIP kaart 2 kaarten aanschaffen. Graag reserveren en niet online kopen, de korting wordt bij de kassa op vertoon van uw VIP kaart verrekend.