The Assistant

The Assistant

Kitty Green - VS - 2019 - 87 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands

'Zo ijzingwekkend goed... De film laat ons de pijn, het afgrijzen, de weerloosheid van de assistent van de man voelen.'

NRC

'In het knappe, verstikkende drama blijft het monster buiten beeld.'

de Volkskrant

De jonge assistente (Julia Garner) van een entertainmentmagnaat krijgt langzaam inzicht in de verdorven cultuur binnen het bedrijf.

Sinds enkele weken heeft Jane (Julia Garner) haar droombaan, als assistente van een succesvolle magnaat in de entertainmentwereld van New York. Als jongste employee maakt ze lange dagen die voornamelijk gevuld zijn met routineklusjes: scripts kopiëren, afspraken beheren, lunch bestellen, de kopjes opruimen.

De grote baas krijgen we niet te zien, maar zijn autoriteit en explosieve willekeur zijn constant voelbaar. Solidariteit onder haar collega’s is onderhevig aan opportunisme. Langzaamaan, gedurende een typische kantoordag, krijgen Jane en de kijker zicht op de omvang van het misbruik, seksisme en de heersende zwijgcultuur. Subtiel wordt duidelijk dat er een zekere verdorvenheid in de vezels van het bedrijf is doorgedrongen. Maar Jane houdt vast aan haar idealen en gaat de confrontatie aan.

'Een drama-thriller over de subtiele vormen van genderongelijkheid op de werkvloer. Verontrustend, urgent en ijzersterk.'

VPRO Cinema
Bekijk op IMDB