The Albanian Virgin

Ook online te zien op:

The Albanian Virgin

Bujar Alimani - Albanië - 2021 - 120 minuten - taal: Albanees - ondertiteling: Nederlands
 • 16 jaar en ouder
 • geweld
 • grof taalgebruik

'Een exotische excursie door een patriarchale wereld.'

NRC

'Een tijdsbeeld, klassieke fabel en persoonlijk drama ineen.'

Filmkrant

  The Albanian Virgin van Bujar Alimani (Delegacioni, Zois, Amnistia) volgt het leven van een jonge vrouw in de jaren ’50 van de vorige eeuw, in een door rivaliteit tussen de communisten en de nationalisten verscheurd Albanië. Na de moord op Luana’s vader maakt ze zich los van de traditionele waardes in haar dorp en neemt ze het heft in eigen handen.

  In de Albanese bergen woont Luana met haar familie, in een dorp dat traditie in ere houdt. Ze groeit op met haar beste vriend Agim, zoon van communisten. Langzaam aan evolueert hun vriendschap in prille liefde, maar als dochter van een vooraanstaande dorpsleider mag Luana niet kiezen met wie ze trouwt. Wanneer ze de man ontmoet die haar familie voor ogen heeft, wordt het steeds duidelijker dat ze als vrouw alleen maar hoef te gehoorzamen. Een rol als tweederangsburger ziet Luana niet zitten en ze zweert om niet te trouwen. De moord op haar vader doet Luana besluiten om als man door het leven te gaan en zo wraak te nemen op haar vaders moordenaar.

  OVER DE MAKER

  Bujar Alimani (Delegacioni, Zois, Amnistia) wordt gezien als een van de belangrijkste schrijvers/regisseurs van de ‘New Albanian Cinema’. Alimans werk bestaat vrijwel altijd uit een combinatie van een wilde verbeelding en de harde waarheid. Ook in The Albanian Virgin spelen zijn bekende thema’s als moed, een sterke wil en de vrouwelijke revolutie een belangrijke rol. De films van Alimani zijn op diverse filmfestivals met awards overladen waaronder op het filmfestival van Berlijn (Amnistia), Festival del Cinema Europeo (Amnistia), Queens World Film Festival (Zois) en het Warsaw International Film Festival (The Albanian Virgin).

  Bekijk op IMDB