TBS on Tour

TBS on Tour

Van der Hoeven Kliniek - Nederland - 2022 - 150 minuten - taal: Nederlands

De Utrechtse Van der Hoeven tbs-kliniek gaat vanaf maart 2022 op theatertour door Nederland en staat op 11 mei in Focus met TBS on Tour. Een wervelende voorstelling vol verhalen en interactieve dialoog met het publiek.

De avond begint met theaterscènes, gespeeld door tbs-patiënten, medewerkers en buurtbewoners. Daarna is er een gesprek met de spelers en is de film Echo van Ingrid Kamerling te zien.

OVER DE FILM: ECHO

Niet alleen de patiënten uit een tbs-kliniek worden op de gevoelige plaat vastgelegd in deze documentaire van prijswinnend regisseur Ingrid Kamerling. Ook medewerkers doen een boekje open over hun gevoelens en onzekerheden. Zo ook groepsleider Luke, die eerder in een jeugdinstelling werkte. ‘Ik werd door een patiënt belaagd met een baksteen. Ik pakte de steen, vloerde de jongen en hield de baksteen in mijn handen, boven zijn hoofd. Iets in me maakte me op tijd wakker.’ Maar wat als dat niet was gebeurd? Dit incident laat zien dat er maar een flinterdun lijntje is tussen tbs’er en behandelaar.

Aan de hand van het klassieke verhaal van Echo en Narcissus onderzoekt Kamerling in deze intieme film de relatie tussen patiënt en hulpverlener. Met veel extreme close-ups geeft deze film een unieke inkijk in het leven van tbs’ers én hun behandelaars.

THEATER EN DIALOOG

Voorafgaand aan de film spelen tbs-patiënten samen met medewerkers en buurtbewoners scènes waarin het thema ‘Ontmoeting & Keuzes maken’ centraal staat. Een voorstelling met muziek, persoonlijke verhalen, humor en prangende vragen. Na afloop is er een dialoog met de sprekers. In het nagesprek proberen we je wakker te schudden, aan het denken te zetten, vragen op te roepen en tot inzichten te komen, zodat je weer op een andere manier naar de mens kijkt.

PROGRAMMA

De avond ziet er als volgt uit:

19.30 – 20.15 uur aanvang theatervoorstelling (door tbs-patiënten, medewerkers en buurtbewoners)
20.15 – 20.40 uur nagesprek
20.40 – 21.00 uur pauze
21.00 -22.10 uur film Echo – theater in de tbs

IN DE MEDIA

  • TBS On Tour zit in Chassé iedereen op de huid – BN de Stem, 21-04-2022
  • TBS’ers maken toneelstuk over zichzelf – NPO Radio 1, 21-04-2022
  • Ingrid Kamerling en Luke Dodemont over de film Echo – Spraakmakers, 28-09-2021
  • Het gesprek – Ingrid Kamerling – Opium, NPO Radio 4, 13-10-2021
  • ‘Ik wil tbs’ers menselijk maken, maar niet romantiseren’ – Interview Ingrid Kamerling – Trouw, 18-10-2021
  • Meer artikelen op www.tbsontour.nl