Styx

Styx

Wolfgang Fischer - Duitsland - 2018 - 94 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands

Na de film is er een zaalgesprek. Te gast is Addy Landzaat, werkzaam bij de Immigratie en Naturalisatiedienst en sinds kort ook als Member State expert bij de European Asylum Support Office in Mytilini, Lesvos, Greece.

Tijdens haar vakantie vaart de Duitse arts Rike in haar eentje met een zeilboot over de Atlantische oceaan. Haar reis wordt abrupt onderbroken wanneer ze midden op zee een zinkende vissersboot met honderden vluchtelingen tegenkomt.

'Alles wat je dacht te weten wordt bij Styx toch weer op zo’n manier verteld dat je na afloop zeker weet dat je niets weet'

NRC

'Door de fantastische, daadwerkelijk op zee gefilmde beelden en een fascinerende Susanne Wolff zit je aan het scherm gekluisterd'

Cinemagazine

Rike is veertig, ze is een succesvolle dokter en haar baan eist veel van haar. Daarom besluit ze in haar eentje een lange tocht te ondernemen en op een zeilboot van Gibraltar naar het kleine, tropische eiland Ascension te varen. Haar reis verloopt voorspoedig, totdat ze in de buurt komt van een overvol schip met immigranten. De passagiers zijn in paniek en schreeuwen om hulp. Ze neemt contact op met de kustwacht; die zegt een reddingsboot te sturen en verbiedt haar ondertussen de vluchtelingen te helpen of dichter bij het schip in de buurt te komen. Terwijl hulp uitblijft, moet Rike de moeilijke keuze maken om te helpen of af te wachten.

Nagesprek
Na afloop van de film volgt een verdiepend gesprek onder leiding van moderator Bianca Roelink. Te gast is Addy Landzaat. Addy werkt als Nederlandse afgezant bij de European Asylum Support Office (EASO) op het Griekse eiland Lesbos. Daar ondersteunt hij de Griekse asieldienst bij de besluitvorming op aanvragen voor internationale bescherming. Besproken wordt het Europees asielbeleid in de dagelijkse praktijk.

Styx is te zien in het kader van Movies that Matter On Tour, een landelijk film-en-debat-programma, waarin eens per maand een film wordt vertoond waarin een mensenrechtenkwestie aan de orde komt.

Bekijk op IMDB