Sputum

Sputum

Dan Geesin - Nederland - 2022 - 85 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • 16 jaar en ouder

'de muziek, de taal en de acteurs zijn buitengewoon.'

de Volkskrant

Multimediakunstenaar Dan Geesin heeft een volstrekt eigenzinnige sciencefictionfilm afgeleverd over een wereld waarin de aristocratie van de Antiques heerst over de onderklasse, de Bakelites. Inzet: toegang tot de afweerstof Sputum, die bescherming biedt tegen de Bloom, een dodelijke schimmelwolk.

In een op drift geraakte samenleving – een wereld die doet denken aan de fictie van David Cronenberg en William S. Burroughs – heerst de aristocratie van de Antiques over de onderklasse van de Bakelites. Zij hebben maar een functie: het leveren van Sputum, het speeksel dat bescherming biedt tegen de Bloom, een zoemende wolk killerschimmels die de zuurstof uit de lucht rooft.

De Bakelites worden gemolken om hun speeksel te vergaren en beloond met doses ‘Rot powder’, een zwaar verslavende drug. Bakelites-rebellenleider Jimin Blyth wil zijn volk uit de knechting leiden en wordt daarbij geholpen door de overgelopen Antiques-wetenschapper Kalta Cus, voor wie Blyth valt als een blok.

Dan Geesin maakte met Sputum naar eigen zeggen een ‘experimentele arthousefilm, geschreven als sciencefiction, met oog voor het grote publiek.’

Bekijk op IMDB