Sidik and the Panther

Sidik and the Panther

Reber Dosky - Nederland, Irak - 2019 - 83 minuten - taal: Koerdisch - ondertiteling: Engels of Nederlands

Te gast is *dr Mariwan Kanie, zie beschrijving hieronder. Dr Gert Borg, als arabist verbonden aan Radboud Universiteit, gaat na de voorstelling met hem in gesprek.

In het adembenemende berglandschap van Koerdisch Irak zoekt Sidik naar een panter, die al 25 jaar niet in het gebied is gesignaleerd. Hij hoopt dat met de vondst van de panter het gebied tot nationaal reservaat wordt verklaard, waarmee oorlogen en conflicten tot de verleden tijd zullen behoren.

Met een verrekijker en camera’s loopt Sidik door de bergen waar zijn vader en opa hem voorgingen. Zijn zoektocht wordt enkel onderbroken door passanten die zijn pad kruizen. Sidik luistert naar hun verhalen, geeft advies, en deinst er ook niet voor terug de confrontatie aan te gaan met een gewapende jager. Te midden van indrukwekkende landschappen blijft Sidik zoeken. Voor hem staat de vondst van de panter voor leven, wedergeboorte en de hoop op vrede.

*Dr. Mariwan Kanie is docent Arabische studies aan de Faculteit der Geesteswetenschappen (Universiteit van Amsterdam). Hij onderwijst politieke en culturele geschiedenis van het Midden-Oosten en de moderne Arabische wereld. Hij is de auteur van vele boeken in het Koerdisch en sommige van zijn publicaties zijn vertaald in het Perzisch en Arabisch. Zijn boek Complexe Identiteiten won de prijs van de beste non-fictie in 2004, deze prijs wordt uitgereikt door het Koerdische ministerie van Cultuur.

Te zien in het kader van Movies that Matter On Tour, een landelijk film-en-debat-programma, waarin eens per maand een film wordt vertoond waarin een mensenrechtenkwestie aan de orde komt. Na de film is er een zaalgesprek met een expertgast (of meerdere gasten): veelal schrijvers, journalisten, academici of ervaringsdeskundigen.