Samuel in the Clouds

Samuel in the Clouds

Pieter Eecke, van - België/Nederland - 2016 - 70 minuten - taal: Spaans - ondertiteling: Nederlands

Samuel in the Clouds is te zien in het kader van de Biënnale Gelderland 2019 en is de keuzefilm van kunstenaar Roos van Haaften. Voorafgaand aan de vertoning geeft zij een toelichting op haar keuze en op de film.

In Samuel in the Clouds toont de Belgische filmmaker Pieter van Eecke met adembenemende beelden van het Boliviaanse Andesgebergte de consequenties van klimaatverandering voor de Zuid-Amerikaanse bevolking. Ook op 5.000 meter hoogte begint de wereld er anders uit te zien.

Skiliftbediende Samuel kijkt uit een raam over het dak van de wereld. Generaties lang leefde en werkte zijn familie in de besneeuwde bergen, maar nu blijft de sneeuw weg. Terwijl wetenschappers onheilspellende veranderingen meten en bediscussiëren, eert Samuel de aloude berggeesten en hoopt hij dat de sneeuw in de toekomst weer terugkeert.

Motivatie van Roos van Haaften: “De film gaat over afwezigheid: weggesmolten sneeuw, een bergpas die niet meer gebruikt wordt. En toch blijft het een plek voor toeschouwers; een handjevol nieuwsgierige toeristen. Op onze beurt zijn wij als bioscooppubliek ook weer kijkers naar ‘dat wat er niet meer is’. Het is de poëzie van het afwezige die me interesseert. En juist daardoor wordt de echte urgentie -dat wat klimaatverandering concreet doet- zichtbaar en voelbaar.”