Ruben Brandt, Collector

Ruben Brandt, Collector

Milorad Krstic - Hongarije - 2018 - 94 minuten - taal: Engels, Hongaars - ondertiteling: Nederlands
  • 6 jaar en ouder
  • angst
  • geweld

“Fraai geanimeerde, wervelende debuutfilm…is zowel een hommage aan de kunst- als de filmgeschiedenis."

NRC Handelsblad

"Een film die zich met geen enkele andere laat vergelijken en tegelijkertijd op een hartveroverende manier heel vertrouwd aanvoelt.”

Trouw

Een sprankelende hyper-originele art-mystery-thriller, waar zoveel film- en kunstplezier van afspat, dat je er wel vrolijk van moet worden. Alsof Picasso een remake maakte van een James Bond uit de jaren ‘60 met Hitchcock als inspiratie.

Ruben Brandt (een samenvoeging van Rubens en Rembrandt) is een psychotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van kunstdieven. Zelf wordt hij geteisterd door nachtmerries waarin de personages uit beroemde schilderijen hem aanvallen en achtervolgen. Als therapeutische noodgreep besluit hij om deze 13 meesterwerken te stelen in de hoop op genezing.

Bijna in het geheim werkte visueel kunstenaar Krstic aan zijn meesterlijke animatiedebuut, waarin hij het esthetische genot van kunst combineert met de meeslependheid van genrefilms. Ongekend speels, vanzelfsprekend en bijzonder stijlvol vormen schilderijen van Hopper, Picasso, Warhol e.a. samen met Art Deco reisposters en actie-sequenties uit o.a. Mission Impossible zowel het decor, als de personages, als de vaart in het verhaal. Voeg daarbij de fantastische muziekscore, een ode aan zowel orkestrale filmmuziek als de Britse jaren ’60 popliedjes, en je hebt een prachtige, heerlijke, unieke film, bejubeld door critici en publiek gelijk.

Bekijk op IMDB