Quo Vadis, Aïda?

Quo Vadis, Aïda?

Jasmila Žbanić - Bosnie - 2021 - 102 minuten - taal: Bosnisch - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • discriminatie
  • angst
  • grof taalgebruik

Quo Vadis, Aida? is een Bosnische speelfilm van Jasmila Žbanić (Grbavica, winnaar Gouden Beer) die een fictieve weergave geeft van de genocide in Srebrenica.

Aïda (Jasna Đuričić) werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk in dienst van de Verenigde Naties. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aïda er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden.

Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht. Quo Vadis, Aïda? werd geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië. ‘Meeslepend, aangrijpend en hartverscheurend,’ aldus Variety. De film is tevens geselecteerd voor International Film Festival Rotterdam (IFFR) en is de Oscarinzending voor Bosnië en Herzegovina. Met onder anderen Raymond Thiry (Penoza) en Johan Heldenbergh (The Broken Circle Breakdown) als Dutchbatters.

Bekijk op IMDB