Push

Push

Fredrik Gertten - Zweden - 2019 - 92 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands

Te zien i.h.k.v. het Arnhems Architectuur Film Festival 2023. Met inleiding van *Annet Elzenaar, projectontwikkelaar bij Lingotto Developmentproject en een Q&A na afloop.

Anonieme huisbazen, leegstaande appartementen. de docu Push onderzoekt de nieuwe, onleefbare stad.

In steden over de hele wereld stijgen de huurprijzen explosief, maar de inkomens blijven achter. Push schijnt licht op de ‘anonieme’ huisbaas, de steden die steeds meer onbewoonbaar worden en de uit de hand lopende huizencrisis waar we allemaal de effecten van merken.

Het is geen ‘gentrification’, het is een monster. De film volgt Leilani Farha, speciaal rapporteur voor passende huisvesting van de Verenigde Naties. Leilani reist de wereld rond om te begrijpen wie door dit nieuwe fenomeen uit de steden worden ‘geduwd’, en waarom. ‘Er is een groot verschil tussen woningen als handelswaar en goud als handelswaar. Goud is geen mensenrecht, huisvesting wel’, aldus Leilani.

*ANNET ELZENAAR

Annet Elzenaar streeft in vastgoedontwikkeling naar ‘Anders denken’. Vanuit een onderscheidende visie op projectontwikkeling rekent ze af met het typische beeld van de projectontwikkelaar en creëert met Lingotto vernieuwde plekken in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het in de regio Arnhem-Nijmegen gelegen Cobercokwartier in Arnhem of De Nieuwe Honig in Nijmegen!