Portrait de la jeune fille en feu

Portrait de la jeune fille en feu

Céline Sciamma - Frankrijk - 2019 - 122 minuten - taal: Frans - ondertiteling: Nederlands
  • 12 jaar en ouder
  • seks

‘Een meesterwerk.’ ‘Een ode aan cinema.’ ‘De hartverscheurende liefdesgeschiedenis uit de 18e eeuw wordt een verhaal dat van jezelf had kunnen zijn.’

Het Parool

‘Schitterend!’ ‘Een overrompelende ode aan een grote liefde die slechts van korte duur is.’

de Volkskrant

Eén van de mooiste en best-ontvangen films van het jaar, dit zinderende kostuumdrama van Céline Sciamma (Girlhood, Tomboy). Met twee topactrices (Noémie Merlant en Adèle Haenel) prachtig camerawerk en een overrompelende soundtrack. Winnaar van de prijs voor beste scenario en queer film op het Cannes Film Festival. Kom dat zien, want deze film hoort zeker in de top 10 van dit jaar!

‘Grandioos’ ‘Een beeldschone film.’ ‘Deze film mag zo in de canon van belangrijkste liefdesfilms.’

Trouw

‘Hartverscheurend en toch ingehouden portret.’ ‘Prachtig intense en intieme film.’

VPRO

Op een afgelegen eiland bij Bretagne aan het einde van de 18e eeuw, krijgt kunstenares Marianne (Noémie Merlant) de opdracht om het huwelijksportret van Heloïse (Adèle Haenel) te schilderen. De eigengereide Heloïse staat niet te springen om het huwelijk, dus maakt Marianne het portret zonder haar medeweten.

Tijdens lange wandelingen aan de Franse kust observeert ze haar model uitvoerig: haar bewegingen, haar blik, een zeldzame glimlach. ‘s Nachts werkt Marianne stiekem aan het schilderij. In Heloïses laatste dagen van vrijheid, groeit de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen, totdat uiteindelijk de liefde ontvlamt. Een tijdloos en universeel verhaal over verliefd worden, verlangen en onmogelijke liefde.

Bekijk op IMDB