Openluchtcinema: Dr Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

Openluchtcinema: Dr Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

Stanley Kubrick - VS - 1964 - 95 minuten - taal: Engels - ondertiteling: Nederlands
  • geweld

Onder het motto ‘JE KAN HET DAK OP!’ nodigden we ons publiek uit om zelf een film voor een openluchtvoorstelling aan te dragen.

Dr Strangelove is de openluchtfavoriet van Arjen Zonneveld, ‘ik kies voor Dr. Strangelove omdat ik deze film, ondanks de leeftijd, nog steeds een ijzersterke satire vind, met idioten op het wereldtoneel zoals we ons toen niet konden voorstellen, maar inmiddels helaas maar al te goed. Wat ik recent nog wat vond toevoegen is dat een aantal absurde, fictieve onderdelen dichter bij de waarheid zaten dan iemand toen ooit vermoedde of hoopte…

In deze vlijmscherpe politieke satire, alom beschouwd als een van de beste filmkomedies aller tijden, besluit een maffe Amerikaanse generaal op eigen houtje nucleair geschut af te vuren op de Sovjet-Unie.

Peter Sellers steelt de show in maar liefst drie rollen: die van de Amerikaanse president, een Britse kapitein en natuurlijk de dubieuze Duitse wetenschapper Dr. Strangelove. Dat Sellers meerdere rollen zou spelen was een eis van producent Columbia Pictures, die zeer gecharmeerd was van zijn veelzijdige optreden in Stanley Kubricks eerdere film Lolita.